Kyrön skeittipuiston rakentaminen hyvässä vauhdissa

0
Kyrön skeittipuiston rakentaminen on hyvässä vauhdissa.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrön skeittipuiston rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Tiistaina työmaalla ahkeroineet Simo Luotola ja Juho Vilkgrund arvioivat, että kolmen viikon päästä olisi valmista. Puistoon tulee neljä erilaista betonista ramppia sekä reili. Korkeimmillaan rampit ovat noin metrin korossa, joten skeittipuistosta tulee Luotolan ja Vilkgrundin mukaan hyvä aloitteleville skeittiharrastajille ja scoottaajille. Edistyneemmille harrastajille sopivan parkin rakentaminen olisi Luotolan mukaan vaatinut isompaa budjettia. Budjettisyistä myös alustasta jouduttiin tinkimään ja pohja tehtiin asvaltista.

–Asvaltti on ok, kun pohja on tehty hyvin, mutta betoni kestäisi aikaa paremmin, Luotola toteaa.

Kokonaan betoniselle skeittiparkille hän antaisi useamman kymmenen vuoden takuun. Betonisten rakenteiden ansiosta Kyrön skeittipuistosta kuitenkin tulee Luotolan ja Vilkgrundin mukaan suhteellisen huoltovapaa. Ainakaan rakenteita ei saa helposti rikki.

Luotola ja Vilkgrund ovat kokeneita skeittaajia. Luotola on myös ollut rakentamassa betonisia skeittiparkkeja viimeiset seitsemän vuotta. Hän toteaa skeittiparkkien rakentamisen olevan ammattiosaamisen puolesta tuontitavaraa. Valutyökaluja ei edelleenkään löydy kotimaasta. Kaikkinensa rakentaminen on käsityötä lähes alusta loppuun.

–Kaivuri ollaan viime vuosina sentään otettu vuokralle, eikä enää kaiveta lapiolla.

Luotolan mukaan skeittiparkkien rakentamisessa on 2010-luvun alun jälkeen tapahtunut kulttuurinen muutos.

–Ennen vanhaan skeittarit rakensivat itse omilla rahoillaan ja nykyäänkin skeittarit rakentavat, mutta ammatikseen. Lähes kaikki tällä rakentamisen erikoisalueella työskentelevät henkilöt ovat taustaltaan skeittareita, sillä lajin ymmärrys on tärkeää tätä tehdessä.

Kyröön skeittipuistoa rakentava Windmill SPS on yksi skeittiparkkien rakentamiseen erikoistuneista yrityksistä, joita on Suomessa muutamia. Töitä on Luotolan mukaan riittänyt joka kesälle.

Kyrön skeittipuiston rakennuttaa Elisenvaaran yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys Leader-rahoituksella ja Elisenvaaran koulun irtaimiston huutokauppatuloilla. Skeittipuisto tulee Elisenvaaran yhtenäiskoulun viereen kunnalta vuokratulle tontille. Vanhempainyhdistyksen puolesta rakentamisen suunnittelussa mukana ollut Antti Pohjola kehuu hankkeen edenneen hyvin, vaikka vanhempainyhdistyksessä ei tietämystä skeittaamisessa ole ollutkaan. Hän kiittelee lajin harrastajaa Antti Uusitaloa, joka on ollut apuna suunnittelussa. Myös skeittipuiston sijaintiin Pohjola on tyytyväinen.

–Sijainti on onnistunut. Se on keskustassa, mutta rauhallisella paikalla hieman sivussa, hän sanoo ja toteaa, että skeittipuistosta ei pitäisi tulla muille häiriötä.