Marttilalainen halikaritsa Juhana sulattaa sydämet

0
Virpi Ronkainen pitää kiinni talutushihnasta, kun halikaritsa Juhana ottaa herkkupalan Emilia Pohjolalta.

MARTTILA, PÖYTYÄ. Viisikuukautinen Juhana ja emäntänsä Virpi Ronkainen tulivat ilahduttamaan lapsia ja vanhempia MLL Karinaisten paikallisyhdistyksen kevätkauden päättäjäiskemuihin.

Ensimmäiseksi Juhana työntää kuononsa kohti vastaantulijaa ja nuuhkii koiramaiseen tapaan. Juhanalla tuntuu olevan kova tarve maistaa. Sen suussa käväisevät niin toimittajan kädet kuin kamerakin.

Hampaita Juhanalla on vain alaleuassa. Sen yläleuassa on ainoastaan kova ientyyny.

Ronkainen teki kaveri- ja halilammaskeikkoja jo Juhanan isoisän kanssa muun muassa Riihikosken kouluun ja Marttilan vanhainkotiin. Hänen mukaansa tunnelma on aina yhtä mukava, on vastassa sitten lapsia tai vanhuksia.

– On ilahduttavaa, kuinka lampaan kohtaaminen saa etenkin vanhusten silmät tuikkimaan, Ronkainen kertoo.

Vierailuja leipäpalkalla

MLL:n puistotapahtuman aluksi Juhana kummeksui kahisevia sadeasuja. Ronkainen muistutti, että halilampaan vierellä tulee liikkua rauhallisesti. Lammas on laumaeläin, joten juoksentelu laukaisee herkästi sen pakovietin.

Työkeikoilla Juhana saa rakastamaansa leipää. Sitä se voi mutustella korkeintaan pari kertaa kuukaudessa, jottei vatsa mene sekaisin.

Juhana, kuten monet muutkin Ronkaisen lampaat, hakeutuu mielellään ihmisen viereen. Vierailuilla Ronkainen haluaa näyttää, että lammas on paljon muutakin kuin pelkkä ruohonsyöjä.

– Esimerkiksi Juhanan tädillä, Kipinällä, on tapana painaa päänsä ihmisen olkapäätä vasten ja olla siinä lämmittämässä. Lampaille voi jutella ihan mistä vaan. Se on tosi terapeuttista, Ronkainen sanoo.

Kotonaan Marttilassa Juhanalla on kavereinaan seitsemän lammasta, lehmiä, koira sekä kissa.

Perhekahvila kesätauolle

MLL Karinaisten paikallisyhdistyksen pitämä perhekahvila siirtyi lammasvierailun myötä kesätauolle. Yhdistyksen sihteeri Heli Karlssonin mukaan toiminta jatkuu syksyllä.

MLL:n kerhohuone on Kyrössä osoitteessa Kroopinrinteentie 5. Tähän asti siellä on kokoonnuttu keskiviikkoisin kello 10–12. Karlsson arvelee kokoontumisajan pysyvän syksyllä samana, mutta hän kannustaa varmistamaan asian tuonnempana MLL Karinainen -sivulta Facebookista.