Tarvashovissa pyöritettiin viimeiset bingot – Yli 50 vuotta jatkunut bingo etsii uutta paikkaa

0
Noin 120 pelaajaa täytti Tarvashovin salia viimeisessä bingossa. Kuva: Eero Syrjälä

LIETO/Tarvasjoki. 10.2.1971–16.6.2022. Tuohon ajanjaksoon mahtuu yli 2000 järjestettyä bingotapahtumaa. Jos keskimäärin 100 henkilöä on ollut viikoittain paikalla, se tarkoittaa, että 200 000 kertaa on Tarvashoviin tultu palkintoja sekä jännitystä hakemaan Tarvasjoen Urheilijoiden bingon houkuttelemana. Näin kertoi Tarvasjoen Urheilijoiden bingojaoston puheenjohtaja Jyrki Mäenpää tervehdyspuheessaan ennen viimeisen bingon alkua.

Mäenpää antoi kiitosta myös Jorma Reinille sekä Timo Uusituvalle: nämä kaksi bingoaktiivia ovat olleet mukana ensimmäisestä järjestetystä bingosta lähtien.

Mäenpään mukaan bingon jatkuminen alkaneen kesätauon jälkeen on avoinna. Vaihtoehtoja bingon pitopaikaksi ei Tarvasjoella montaa ole. Koulun uusi liikuntasalikin on tiettävästi toimintaan sopimaton.

–Kaikki mahdollinen tietysti tehdään, että syksyllä päästään tavalla tai toisella jatkamaan, Mäenpää sanoi.

Tarvashovin bingo on ollut toiminnassa säännöllisesti vuodesta 1971 saakka normaaleja pieniä kesätaukoja sekö koronataukoa lukuun ottamatta.

–Varmuudella yksi pisimpään toimineista, Mäenpää muistutti.

Irja Raittinen jälleen paikalla

Viimeisessä Tarvashovissa järjestetyssä bingossa oli pelaajia noin 120. Heidän joukostaan löytyi yksi henkilö, joka oli pelaamassa jo ensimmäisessä bingoillassa vuonna 51 vuotta sitten. Tätä nykyä hiukan yli kahdeksankymppinen Irja Raittinen kertoo Tarvashovin bingon hyvän tunnelman ja ilmapiirin saaneen hänet säännöllisesti paikan päälle.

–Vaikka asuinpaikka on välillä vaihtunut Turkuunkin saakka, Tarvashovin bingon ystävällinen henkilökunta, avara valoisa tila ja hyvät palkinnot merkitsevät paljon, Raittinen jatkaa.

Hän muistaa kuinka alkuaikoina palkintoina oli pääasiassa erilaisia käyttöesineitä, kuten astiastoja, pöytäliinoja ja kodinkoneita. Raittinen muistelee myös, että pelaajia kävi Tarvashovin bingossa välillä todella pitkän matkan päästä, jopa Helsingistä asti. Voittoja on omalle kohdalle osunut jonkin verran, eikä tälläkään kertaa Raittisen tarvinnut lähteä tyhjin käsin kotiin.

Omat pöytäkunnat

Säännöllisesti pelaamassa käyvät ovat alkaneet hakemaan pelipaikkansa samasta kohden salia kerta toisensa jälkeen. Oman paikan varmistamiseksi pelipaikalle tulo on saattanut joillakin jopa hiukan aikaistua – joskus jopa niin, ettei järjestäjät ole ehtineet saada pöytiä vielä paikoilleen.

Salin ovesta oikealle nurkkapöytään on vakiintunut paikka bingon yhdelle voimahahmolle Timo Uusituvalle. Häneltä on löytynyt apua uusille vetäjille ja voittolappujen tarkastajille aina, heti ja tarvittaessa.

Alusta asti Tarvashovin bingon järjestelyissä mukana ollut Uusitupa on toiminut toisesta toimintavuodesta saakka yhtenä bingon vetäjistä numerokoneen takana. Aluksi tietysti numerokone oli käsin pyöritettävä, numeroituja palloja sekoittava laite.

Oven suusta vasemmalla on säännöllisesti löytynyt ”Paimion porukan” pöytä. Yksi aktiivisimmista Tarvashovin bingossa kävijöistä viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut Juhani Virta. Hänelle Tarvasjoki on tuttu paikka jo vuosikymmenten takaa, jääkiekkoharrastuksen kautta.
–Täällä tapaa paljon sieltä saakka tuttuja kavereita, Virta kertoo.

Viimeistä numeroa vailla

Tarvashovin viimeisenä bingo-iltana numeroita kajauttelee kuuluviin Merja Kujala. Hän on itse innokas bingon pelaaja, mutta nykyään viihtyy paremmin numerokoneen takana.

Kujala muistelee olleensa itse Tarvashovissa pelaamassa ensimmäistä kertaa noin 30 vuotta sitten, ja voittaneensa silloin melko ison jahdin pääpotin.

”36” kuuluu kaiuttimista… ”Bingo” kajahtaa vetäjästä katsoen oikealta etuviistosta. Siellä heiluttelee iloisena viimeisen kierroksen voittajana Leila Mäkirinta. Hän on kertomansa mukaan myös säännöllinen Tarvashovin bingossa kävijä. Isoja voittoja ei ole tullut, mutta pienempiä sen verran, että mieli on pysynyt iloisena.

Mäkirinta harmittelee, että Tarvashovin bingo loppuu. Sama harmitus kuuluu puheista ja suorastaan leijuu viimeisessä Tarvashovin bingossa pelanneiden ihmisten yllä. Yhteinen toive on, että uusi paikka löytyy ja peli jatkuu.
Eero Syrjälä

 


VUOSIEN VARRELTA

* Suurin yksittäinen voitto Tarvasjoen Urheilijoiden bingossa on ollut 3200 euroa.
* Osallistujaennätys saavutettiin 25-vuotisjuhlabingossa. Tällöin pelaajia oli 450.
* Alkuaikojen tavarapalkinnot muuttuivat vuosien saatossa lahjakorteiksi. Kahvipaketit ovat kuitenkin säilyneet voittoina.
* Porukan saamiseksi paikalle on joskus tarvittu kekseliäisyyttäkin: bingoinnostuksen taannoin hiipuessa alueen pelipaikoissa Tarvashovin bingon vetäjät lupasivat illan pääpalkinnoksi pelaajan painon määrän sokeria. Hovi täyttyi taas pelaajista viikko toisensa jälkeen. Saattoipa joku voittaja vetäistä ulkotakin päälleen ennen punnitusta.
* Tarvasjoen Urheilijoiden jaostot ovat tehneet peli-iltojen aikana noin 60 000 tuntia talkootyötä Tarvasjoen urheilevan nuorison hyväksi.