Eemilin pelimuseossa kävivät pelit jälleen kuumina

0
Suomen pelimuseon toiminnasta vastaava Niklas Nylund sekä Wirtala Retro Gaming Museumin johtaja Eemil Nuortimo löysivät heti yhteisen sävelen. Nylund kehui Eemilin museosta löytyvän sellaisia harvinaisuuksia, joita heilläkään ei ole. Myös konsolivalikoima on hänen mielestään vaikuttava.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneläisen Eemil Nuortimon, 13, Wirtala Retro Gaming Museum avasi koronatauon jälkeen päiväksi ovensa innokkaille pelaajille. Suomen todennäköisesti nuorin museonjohtaja kertoi retropelimuseossaan olevan 14 pelikonsolia ja kaksi tietokonetta, joista toinen oli lainassa. Suurimman osan peleistä Eemil on hankkinut vuosien varrella kirpputoreilta. Tämän hetken vanhin peli on vuodelta 1976 oleva Gamatic 7600.
–Joskus pelejä saa edullisestikin. Esimerkiksi Gamatic maksoi ohjaimineen 20 euroa, hän taustoittaa retropelien hintoja.
Uusia pelejä Eemil ei ole aikeissa enää juuri hankkia, sillä vanhaan kanalaan kesäksi sisustettu museo alkaa olla täynnä. Myös museon ovet aukeavat jatkossa satunnaisesti. Eemilin äiti ja museon organisoija Tiina Nuortimo vinkkaakin, että mahdollisia aukioloaikoja kannattaa seurata Facebook-sivuilta.
Vanhat pelit kiinnostavat erityisesti sellaisia, joilla on omassa nuoruudessaan ollut vastaavanlaisia tai peräti samoja. Yksi suosituimmista peleistä museossa on vuodelta 1985 oleva Nintendon Duck Hunt. Eemilin oma suosikki on puolestaan Nintendo 64:n Super Mario 64. Uusista peleistä hän taas pelaa mieluiten Minecraftia joko yksin tai kavereiden kanssa netin kautta.
–Kesällä pelaan neljästä viiteen tuntia päivässä ja kouluaikoina ehkä pari tuntia.

Twiitit talteen tulevaisuudessa

Jo pitkään muun muassa museo-, arkisto- ja kirjastoaloilla on pohdittu syntysähköisen aineiston tallentamishaastetta. Kun ennen muinoin isoäidin lähettämät kirjeet ja kortit pistettiin talteen piironginlaatikkoon, samoin kuin valokuvat, nyt twiitit, tekstarit, digikuvat ja muut syntysähköiset viestit häviävät helposti bittiavaruuteen.
–Kysymys kuuluukin, mihin meidän sukupolven historia ja muistot tallentuvat? Mitä digitaalisesta ajastamme säilyy, MuseoX-hankkeen projektitutkija Henna Kojo pohtii.
MuseoX-hankkeen päämääränä on perustaa uusi, valtakunnallinen vastuumuseo, joka tallentaa suomalaisten viestintää, pelejä, postin toimintaa ja digitaalista elämää.
–Museo herättää pohtimaan ihmisten välistä kommunikaatiota, sen muutosta sekä merkitystä yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta, Kojo kertoo ja sanoo Tampereen museokeskus Vapriikkin perustettavan museon toiminnan alkavan vuonna 2024.
Hankkeen puitteissa tehty kesä- ja markkinointikiertue saapui myös Yläneelle Eemilin pelimuseoon. Kojon mukaan he valitsivat kiertueelleen viisi kiinnostavinta museota, joista Wirtala Retro Gaming Museum valikoitui sen erikoisuutensa vuoksi.
– Jo se, että museonjohtajana toimii 13-vuotias koulupoika, on hienoa. Erikoista on myös se, että se on yhden perheen pitämä, kun yleensä taustalla on joku yhdistys, Kojo kehui ja sanoi tietenkin myös teeman vaikuttaneen Yläneelle saapumiseen.