Hilja Harinen tanssitti aikana, jolloin harva nainen rohkeni esiintyä

0
Haristen kotialbumissa säilyneessä kuvassa on alle 20-vuotias Hilja Takala, josta tuli sittemmin Harinen.

PÖYTYÄ / Yläne. Musiikkia esittävä nainen oli Hilja Harisen (1927–2006) teinivuosina harvinaisuus. Hänen vanhin poikansa Rauli Harinen kertoo äidiltään löytyneen musiikillisen intohimon lisäksi runsain mitoin päättäväisyyttä ja halua olla tekemisissä ihmisten kanssa.

Tarmokkuutta tarvittiin, kun Heimolan tilalta kotoisin ollut Hilja kiersi nuoruudessaan veljensä Hannu Takalan kanssa soittamassa latotansseja viululla sekä haitarilla. Tuon ajan kulkupelit olivat mitä sattuivat ja tietkin olivat huonokuntoisia, joten keikkapaikoille pääseminen pani mielikuvituksen koetukselle. Sota-aikana tanssikielto toi lisää mutkia matkaan.

– Äitini ei niistä ajoista hirveästi kertonut, mutta totesi viestin kulkeneen niin, että tanssit saatiin aina jossain paikassa järjestettyä, Rauli Harinen muistelee.

Naimisiin Hilja Takala ja Eino Harinen menivät 22.5.1952. Heille syntyi kolme tyttöä ja kolme poikaa.

Lapset mukaan orkesteriin

Lasten vartuttua Hilja Harinen innostui soittamaan haitaria ja vuonna 1967 perustettiin perheen kesken Tanssiorkesteri Hariset. Rauli-poika soitti perheorkesterissa bassoa, hänen vanhempi pikkuveljensä komppikitaraa ja nuorempi pikkuveljensä rumpuja. Perheen kolme tytärtä olivat vuorollaan solisteina. Orkesteri esiintyi lavatansseissa, syntymäpäivillä ja häissä.

Sittemmin Rauli Harisen pojat astuivat remmiin. Hilja Harinen ehti keikkailla vielä heidänkin kanssaan, kunnes hänen terveytensä alkoi oikkuilla. Vuoden 2000 jälkeen tulleiden aivoinfarktien myötä Hilja Harisen oikea puoli halvaantui. Hivenen toivuttaan hän opetteli kirjoittamaan vasemmalla kädellä eikä soittokipinäkään hiipunut.

Soittoharrastuksensa ohella Hilja Harinen veti tanssipiirejä sekä kuoroja, joista etenkin Typykät oli hänen lempilapsensa. Nykyisin Typyköissä ovat mukana Hilja Harisen tyttäret Ulla ja Tiina Harinen.

Musiikin lisäksi Hilja Harinen olisi halunnut harrastaa kuvataiteita. Hän ehti maalaamaan vain muutaman pienen taulun. Perhepäivähoitajan ominaisuudessa hän innoitti hoitolapsiaan taiteilemaan.

Hilja Harisen juhlasoitto perjantaina 15.7. kello 18 Yläneen museonmäellä osoitteessa Liisantie 13. Tilaisuuden juontaa Jari Helmisaari. Museonmäellä on myös taidenäyttely, jossa on Hilja Harisen luona perhepäivähoidossa olleiden lasten töitä. Sateen sattuessa juhlasoitto pidetään Yläneen koulun salissa.