Kesätyöstä kohti ammattia

0
18-vuotias Minttu Matikainen on kuin kotonaan isossakin hevosjoukossa. Hänellä on pitkä kokemus hevosista. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

MARTTILA. Minttu Matikainen ei ole ensimmäistä kertaa hevoskarsinassa talikon kanssa. Hän on tehnyt marttilalaisella Kylämäen hevostilalla töitä jo aikaisemminkin viikonloppuisin, mutta kesällä hän pääsi töihin täyspäiväisesti.

–Olen ratsastanut pienestä pitäen, joten hevosten kanssa toimiminen on minulle hyvin luontaista. Vuosien varrella minulle on kehittynyt aika hyvä silmä ja aisti lukea hevosia, jotta niiden kanssa toimiminen on turvallista ja tilanteita kykenee ennakoimaan, Matikainen kertoo.

Hän soitti vuoden 2020 joulukuussa Elina Kylämäelle ja sai töitä, joten Kylämäessä Minttu Matikainen on tullut jo tutuksi asiakkaille. Lomailua Matikainen ei juuri harrasta tänä kesänä, sillä töitä tehdään kesäkuusta elokuuhun aina koulujen alkuun saakka täyspäiväisesti.

–Arkena on kahdeksan tunnin työpäiviä, mutta viikonloppuna menee joskus pidempäänkin, mutta sitten on kuitenkin arkena vapaata.

Maastoonkin pääsee


Matikaisen työtehtäviin kuuluu rutiininomaiset hevosen hoitoon liittyvät asiat, kuten hevosten ulos vieminen ja haku, karsinoiden siivous, heinien jako sekä vesikuppien täyttö.

–Perushommien lisäksi vedän myös asiakkaille maastolenkkejä ja pääsen myös jonkin verran ratsuttamaan eli ratsastamaan sisään tilalle uutena tulevia hevosia, Matikainen luettelee.

–Kesällä hevoset ovat pääosin laitumilla eli kierrän katsomassa, että kaikki on kunnossa. Kierrän myös eläinlääkärin kanssa katsastamassa astutettavia tammoja. Aika monipuolista hommaa.

Matikaisella on ollut myös oma hevonen, mutta peruskoulun jälkeen se myytiin pois. Toisaalta Matikainen pääsee nyt työkseen ratsastamaan mistä hän pitää kovasti.

–Lukion jälkeen on ihan mahdollista, että lähden hevosalalle. Kirjoitan ensi keväänä ylioppilaaksi, joten katsotaan nyt ensin se ja onhan niitä vaihtoehtoja muitakin, mutta hevosala on tosiaan yksi, Matikainen suunnittelee.

–Jos hevosalalle suuntaan, olisin kiinnostunut työskentelemään nuorten hevosten ja ratsutuksen parissa.

Työn tulokset näkyvät


Matikaisella on jo paljon kokemusta hevosista. Se alkaa näkyä työssä.

–Parasta on varmaan ollut se, että kun raakileita tulee uutena tänne ja niitä ratsastan sisään, niin näkee miten niissä tapahtuu kehitystä ja niistä tulee turvallisia hevosia asiakkaille työni ansiosta. Niitä voi laittaa vaikka lapselle, kun ne saa käyttäytymään halutulla tavalla, kertoo Matikainen.

Hellettä Matikainen ei kesälle toivo.

– Aika rankkaa oli painaa helteessä pihatöissä, vaikka onhan se tietenkin paljon mukavampaa olla lämpimässä kuin rankkasateessa. Helle oli vaan hevosillekin rankkaa, Matikainen toteaa.

Palkkapäivä ei ole ollenkaan rankkaa aikaa Matikaiselle, mutta tuhlaushalua on yllättävän vähän.

–Mulla on auto, siihen menee aika paljon rahaa. Tulevaisuuteen jos saisi säästettyä rahaa, se olisi hyvä. Ei tässä ole nyt mitään suuria tarpeita, Matikainen paljastaa.

– Vapaa-ajalla en harrasta hevosia, sillä töissä tulee sitä hommaa aivan tarpeeksi, Matikainen naurahtaa haastattelun lopuksi.