Puuseppää aina tarvitaan -näyttelyssä saa eläytyä vanhan ajan rakentamiseen

0
Puusepän välineistä hienoimpia olivat erilaiset höylät, taltat ja kaapimet. Niillä saisi kyllä pahaa punaista jälkeä aikaiseksi asiaan vihkiytymättömät, mutta vanhan ajan mestareille ne olivat viimeistelyn tärkeimpiä välineitä. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

KOSKI. Kosken Myllytuvalla on näytteillä vanhoja työkaluja Puuseppää aina tarvitaan -näyttelyssä. Näyttelyyn on koottu kaikenlaisia puuntyöstövälineitä höylistä sahoihin ja puupuristimista mittatyökaluihin. Koskelaisseuran puheenjohtaja Piika Vainio esitteli ihastellen vanhojen työkalujen tarinaa, kun Myllytupa oli auki osana Kosken Kohauksen tiistaista onkikilpailua.

–Näitä vanhoja työkaluja ei voi muuta kuin ihailla, sillä voi vaan miettiä, kuinka paljon haasteellisempaa näillä oli tehdä vaikeampia työstöjä ja kuvioita. Silti todella hienoja töitä saatiin aikaiseksi, Vainio kertoi innokkaasti. Nykyajan työkaluilla saa aikaiseksi varmasti hyvää jälkeä, mutta puun työstämisen taidot ovat heikentyneet koneiden myötä ja materiaalituntemus siinä sivussa.

– Puusepät tunsivat tarkasti omat työkalunsa. Välillä tilanne oli sellainen, että ensin tehtiin hommaan tarvittavat työkalut ja sitten niille tehtiin ne työt, johon ne oli tarkoitettu, Vainio pohti.

Myllytupa on oiva paikka esitellä vanhoja työkaluja, sillä paikka kuhisee esimerkkejä puun työstämisestä.

Vanhan höyläpenkin päällä on esillä valtava määrä erilaisia höyliä, ne olivat puun muokkaamisen perusvälineitä. Penkin päällä on myös monenlaisia viiloja ja kovertimia, joilla tehtiin aikanaan muun muassa puukauhoja ja kulhoja.

–Täällä on tietenkin myös höylälastuja lattialla, sillä pidimme lapsille hieman näytöstä, miten näitä työkaluja oikein käytetään.

Vainio kertoo monen näyttelyssä kävijän kiinnittäneen huomiota työkalujen koristeluun. Vainio on itsekin innoissaan koristelusta.

–Työkalut tehtiin kuitenkin työn tekemistä varten, mutta monessa on koristeellisia yksityiskohtia. Sahassa on upea kahva ja tässä höylässä on muotoiltu etuosa. Eivät ne olisi olleet tarpeellisia, mutta ehkä niihin haluttiin saada lisää henkeä, Vainio pohti. Ehkä puusepät halusivat myös hieman näyttää taitojansa, kun niitä nyt sattui olemaan.

Puiset puristimet roikkuvat seinällä hirsiä vasten.

–Näissä on hauskaa se, että kierretanko on tehty tietenkin myös puusta. Tämä taitaa olla koivua, sen täytyy olla jotain kovaa puuta, että kestää, Vainio pohdiskeli.

Koskelaisseuran innostus vanhojen asioiden vaalimiseen tarttuu, sillä vaikka näyttely on käytännössä vain vanhat työkalut vanhassa miljöössä, niin näyttelyn sisältö syntyy pohdiskelusta ja fiilistelystä; millaista näillä työkaluilla olisi nyt tehdä vaikkapa talo tai koristeelliset ikkunanpielet. Ei taitaisi ihan joka rakentajalta enää onnistua.

Puuseppää aina tarvitaan-näyttely on auki elokuun puoleen väliin asti sunnuntaisin 11-15 sekä Kosken Kohauslauantaina 11-16.