Sähkölaskuihin tuhansien eurojen korotuksia – Loposet aikovat säästää lämmittämällä entistä enemmän puilla

0
Marika Loposen kotona on yhtenä lämmitysmuotona varaava takka ja myös sauna lämpiää puilla.

PÖYTYÄ / Riihikoski. Pöytyän Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Marika Loposen kodissa on kulunut vuosittain noin 25 000 kWh sähköä, joka on maksanut perheen nykyisellä sähkösopimuksella 3 000–3 500 euroa.

Jos sopimus pitäisi uusia nyt, perheen sähkölasku hypähtäisi yksivuotisella yleissähkösopimuksella noin 6 100 euroon ja kaksivuotisella sopimuksella 4 600 euroon.

Loponen toteaa korotusten vetävän omakotiasukkaiden talouden tiukille. Se taas pakottaa vähentämään sähkönkulutusta esimerkiksi sisälämpötilaa laskemalla. Nyrkkisäännön mukaan sisälämpötilan pudottaminen yhdellä asteella pienentää sähkölämmityksen kuluja noin 5 prosenttia. Loposet ovat hankkineet talven varalle polttopuuta, jotta ainakin takka ja sauna lämpiävät, vaikka sähkövastuksia ei raaskisi hehkuttaa yhtä kuumina kuin ennen.

– Toinen miettimämme säästökohde on ulkoporealtaan tyhjentäminen talveksi. Lisäksi olemme pyytäneet tarjouksia aurinkosähköjärjestelmästä, Loponen kertoo.

Hän arvelee omakotiasumisen suosion jatkuvan sähkön kallistumisesta huolimatta. Esimerkiksi varaavalla tulisijalla ja aurinkosähköjärjestelmällä varustettujen talojen kysyntä tulee todennäköisesti kasvamaan, kun taas syrjässä oleville sähkölämmitteisille taloille voi käydä toisin.

Lämmitysmuodon lisäksi kiinteistön sijainti painaa asuntomarkkinoilla entistä enemmän, kun myös polttoaineiden hinnat on summattava energialaskuun.

Vieläkin korotuspaineita

Alastarolaisen Sallila Energia Oy:n liiketoimintajohtaja Raimo Prusi ei muista, milloin energian hinnat olisivat laukanneet yhtä villisti kuin tällä hetkellä. Hänkin neuvoo suurimman säästöpotentiaalin kertyvän lämmityksestä.

– Tiloja ei kannata lämmittää turhaan ja saunaan tulee mennä heti, kun se on lämmin, Prusi sanoo.

Vuosi sitten Sallila Energia myi yleissähkösopimuksella kWh:n sähköä 6–7 sentillä. Tällä hetkellä kWh maksaa sopimusjakson pituudesta riippuen 20–25 senttiä. Sen päälle ynnätään kuukausittainen perusmaksu 3,60 euroa sekä sähkön siirtomaksut.

Hintakehityksen ennustamisen hän toteaa mahdottomaksi, mutta kalleinta sähkö lienee tänäkin vuonna talvikuukausien koittaessa.

– Nousupaineita on vieläkin. Varmasti joillakin asiakkailla tulee olemaan lähimmän vuoden kuluessa hyvinkin vaikeita tilanteita, Prusi huokaa.

Jos on aikanaan onnistunut solmimaan edullisen sähkösopimuksen ja se on päättymässä, pahimmillaan edessä voi Prusin mukaan olla sähkölaskun korottuminen kolmin- tai jopa kuusinkertaiseksi.

Valoa tunnelin päässä

Korkeiden hintojen taustalla on ennen kaikkea kireä kansainvälinen tilanne ja myös energiantuonnin katkeaminen Venäjältä. Sieltä hankitun sähkön osuus on ollut kymmenkunta prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

Raimo Prusi seuraa toiveikkaana Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönottoa. Säännöllinen tuotanto uudella reaktorilla hillitsisi merkittävästi sähkön hintamylläkkää. Ydinvoimalan seuraava koekäyttöjakso alkaa heinä–elokuun taitteessa.

Mikäli koekäyttö sujuu hyvin, Teollisuuden Voima arvioi voivansa aloittaa säännöllisen sähköntuotannon Olkiluoto 3:lla joulukuussa 2022.