Satonäkymät ovat hyvät, mutta maaseutupäällikkö sanoo murheitakin riittävän

0
Mellilässä laiho on muuttunut vihreästä kellertäväksi.

AURANMAA. Marttilassa asuva Liedon maaseututoimen maaseutupäällikkö Ulla Nummila on huomannut sääilmiöiden olleen kuluvana kesänä hyvin paikallisia. Joillakin Auranmaan kulmilla on ollut haittaa kuivuudesta, kun taas toisaalla vettä on tullut liiankin kanssa. Keskimäärin kevätviljojen sekä öljykasvien satonäkymät vaikuttavat Nummilan mukaan hyviltä.

Sen sijaan syysviljoista ei jäänyt Auranmaalla jäljelle juuri mitään. Jääpolte tuhosi kasvustot, ja lähes kaikki syysviljapellot jouduttiin kylvämään uudelleen. Rikkakasvi- ja tautientorjuntaruiskutukset näyttävät onnistuneen hyvin. Ainakaan Nummilan korviin ei ole kantautunut tietoa, että kasvustojen sekaan olisi ilmestynyt merkittävissä määrin kutsumattomia vieraita.

Loppukesän sää ratkaisee, paljonko satoa saadaan. Vielä tarvittaisiin aurinkoa ja etenkin juurikkaat kaipaavat myös vettä. Nummila ja hänen kollegansa vs. maaseutuasiamies Anne Virtanen toteavat, että kaikkinensa sato jäänee huippuvuosien tuotantolukujen alapuolelle.

Tiloilla on varat vähissä

Luonnonolot ovat suosineet viljelijöitä, mutta Ulla Nummila sanoo suuria murheitakin riittävän.

Ensinnäkin viljojen hinnat olivat keväällä lupaavasti noususuunnassa, ja sittemmin ne ovat tulleet taas alaspäin. Toinen merkittävä huoli liittyy lannoitteisiin. Kesähelteillä moni viljelijä on perinteisesti lähtenyt lannoitekaupoille edullisten hintojen toivossa.

– Hinnat ovat pysyneet ylhäällä, eikä monellakaan tilalla ole tällä hetkellä varaa hankkia lannoitteita, Nummila kertoo.

Lannoitteiden hintakehityksen ennustamista hän pitää mahdottomana. Niiden lisäksi tiloilla tuskaillaan entistä kalliimmiksi käyneiden polttoaineiden sekä varaosien kanssa.

Lanta ajetaan pelloille

Eläintilojen tuottama lanta hyödynnetään jo nyt niin tehokkaasti viljelyyn kuin mahdollista, joten siitäkään ei ole saatavissa helpotusta lannoitemarkkinoiden ongelmiin. Kaiken lisäksi auranmaalaista lantaa on tarjolla entistä niukemmin.

– Sitä saadaan esimerkiksi sikatiloilta, joiden määrä on vähentynyt ja vähentynee entisestään, Ulla Nummila harmittelee.

Sen lisäksi hän pelkää, että monilla karjatiloilla joudutaan lähiaikoina kiristämään vyötä. Tavallisesti karjatilat ovat saaneet merkittävät tukirahat syksyisin, mutta ohjelmistouudistuksista johtuen tukien maksatukset siirtyvät näillä näkymin ensi vuoden puolelle.

Nummilan mielestä paras ratkaisu koko ongelmavyyhteen olisi, että kaupat havahtuisivat tilojen kannattavuushaasteisiin ja tuottajahintoja nostettaisiin.