Timanttiristin saanut Erkki Kullanmäki tietää töitä riittävän, kunhan pitää pyhähousut kaapissa

0
Marttilan yrittäjien puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen kiinnitti yli 40 vuoden yrittämisestä myönnetyn Yrittäjäristin timanttiristin Erkki Kullanmäen rintapieleen.

MARTTILA. Kun Erkki Kullanmäki osti ensimmäisen kaivinkoneensa, hän arveli urakoivansa sillä kaksi tai kolme vuotta ja sitten kaikki työt olisi tehty.

– Nyt on 42 vuotta takana, neljä konetta talossa ja töitä riittää, Kullanmäki sanoo.

Parhaillaan hänen luotsaamansa Marttilan Kaivuu ja Kuljetus Oy urakoi Naantalin Luonnonmaalla.

Menestyksen salaisuutta uteleville Kullanmäellä on tarjota yksinkertainen resepti.

– Kannattaa pitää pyhähousut kaapissa. Siellä ne tosin tahtovat mennä kokoon, hän virnistelee.

Työmailla hän on tosiaan viihtynyt – silloinkin kun muut ovat sulatelleet joulukinkkua kotisohvalla. Yritystoiminnan alkuaikoina Kullanmäki laskee tehneensä yli 2 000 työtuntia vuodessa kaivinkoneen ohjaksissa.

Jaksamista on edesauttanut konekaluston kehittyminen. Uransa alkuaikoina Kullanmäen kädet olivat joka ilta konerasvassa. Nykyään kaivurinkuljettajalta ei jää mustia sormenjälkiä, joskin Kullanmäki työntää kätensä likaan, kun on tarvis.

Nuorena maailmalle

15-vuotiaana Erkki Kullanmäki heitti repun selkään ja lähti hankkimaan elantoaan. 1967 hän pääsi tekemään ensimmäisiä maanrakennustöitä kotikunnassaan Marttilassa, tuolloin vielä toisen työnantajan leivissä.

1969 Marttilaan ryhdyttiin rakentamaan vesijohdon päärunkoa. Siihen liittyen Kullanmäki muistelee tyytyväisenä, kuinka hänen työnantajansa sai käännettyä päättäjät muoviputken kannalle. Toisena vaihtoehtona oli Himanit-asbestibetoniputki, jonka käsittelyyn liittyy merkittäviä terveysriskejä.

Noihin aikoihin Marttilan kunnantoimistossa työskenteli nelisen henkilöä. Työmääräykset antoi kunnanhallituksen puheenjohtaja, eikä konsulteista ollut tietoakaan.

Kullanmäen mielestä nykyään kunnalla tuntuu olevan työntekijöitä kuin Vinkkilässä kissoja, mutta tehokkuus ei ole lisääntynyt samassa suhteessa.

Tulevaisuus arveluttaa

Kotikuntansa tulevaisuudennäkymiä Erkki Kullanmäki katselee huolestuneena.

Osuuspankin konttori suljettiin kesän korvalla ja sen myötä marttilalaiselta yrittämiseltä lähti perinteikäs kulmakivi. Kullanmäen mukaan paikallinen konttori osaavine ja paikkakuntalaiset tuntevine työntekijöineen tarjosi monille korvaamatonta apua.

Pankkimaailman ja yhteiskunnan digitalisointi saa yrittäjäkonkarin murahtamaan.

– Jos elinpäiviä riittää, näen vielä pilvisysteemin romahtavan.

Digitalisoinnin sijaan Kullanmäki huolehtisi yhteiskunnan toimintavarmuudesta säilyttämällä pienet yksiköt, niin pankit kuin lääkärien ja hoitajien vastaanotot, Härkätien Puhelinta unohtamatta.

Hyvänä asiana hän pitää sitä, että Marttilasta löytyy vielä laajan valikoiman tarjoava ruokakauppa.

Puhumalla paras

Matkapuhelin on kulkenut Erkki Kullanmäen mukana vuodesta 1984. Maanrakennusyrittäjän ensimmäinen ”kännykkä” maksoi 18 300 markkaa ja painoi 14,3 kiloa. Sittemmin viestivälineeksi tuli tietysti myös sähköposti, mutta mieluiten Kullanmäki hoitaa asiat puhumalla.

– Kasvokkain keskusteltaessa vastataan, mutta sähköpostin äärellä olevan on helppo päättää kelle vastaa ja kelle ei. Puheltaessa keskustelu pysyy asiallisena, kun taas sähköpostitse on helppo sanoa asioita, joita ei kasvotusten kehtaisi, hän perustelee.

Vieläkö lähtisit yrittäjäksi, jos voisit valita uudelleen?

– En voi sanoa, että yrittäjyys olisi ollut huono valinta. Kaikesta pitää olla kiitollinen, kun on pysytty leivänsyrjässä. Paljon on kyllä tehty töitäkin. Tänä aamunakin olin 6.15 työmaalla, Kullanmäki kiteyttää.

Kuka?

Erkki Kullanmäki

Marttilalainen maanrakennusyrittäjä

Vaimo Mirja Kullanmäki, tytär Sari Kullanmäki ja poika Pasi Kullanmäki

Aloitti työnteon 15-vuotiaana

Perusti Kaivuuliike Erkki Kullanmäki -toiminimen 1980

Yritys muutettiin osakeyhtiöksi 2005, jolloin siitä tuli Marttilan Kaivuu ja Kuljetus Oy