Tulevat varusmiehet hankerahalla kuntoon – Janiika Toivoniemi aloitti Auran liikuntaneuvojana

0
Liikuntaneuvojan työ on liikkumisen lisäksi myös keskustelua ja tarpeiden kartoittamista. Janiika Toivoniemi on kuunnellut herkällä korvalla Ella Ahlgrenin toiveita ja Ahlgren on motivoitunut tekemään töitä pian valmistuvan liikuntasuunnitelman mukaan. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Aurassa aloitti kesäkuun alussa uusi Aluehallintoviraston hankerahalla palkattu liikuntaneuvoja. Janiika Toivoniemen työlistalla on auttaa tulevia varusmiehiä ja -naisia pääsemään parempaan kuntoon ennen asepalvelukseen astumista. Työlistan toisena kohtana on työttömien arki- ja hyvinvointiliikunnan määrän kasvattaminen. Toivoniemi toimii myös koko kunnan liikuttajana eli liikuntaneuvojan rooli ei keskity pelkästään tuleviin alokkaisiin ja työttömiin.

–Tulossa on kaikenlaista: porrastreeniä, heinäkuussa nuorten salivuoroa SunSalilla, tarjontaa senioreille ja paljon muuta, mitä en vielä itsekään tiedä, Toivoniemi naurahtaa.

Aluehallintovirastossa on selvästi huolestuttu nuorten laskevasta kunnosta ja päätetty keksiä lisäkeinoja kunnon nostamiseksi. Työttömien syrjäytymistä vastaan voisi taistella myös liikunnan keinoilla.

–Työttömiltä kuntoilu jää helposti väliin. Tapasin jo Auran työttömien työpajan porukkaa ja yhdessä juteltiin siitä, millaisia toiveita heillä on. Enemmän on toiveena sellainen rauhallisempi tempo kuin mikään repivä lihaskuntojumppa, Toivoniemi kertoo.

Hän myös toivoo, että häneen otettaisiin rohkeasti yhteyttä ideoiden tai liikutustarpeen tiimoilta.

Toivoniemi laittoi heti kaikki kunnan tiedotuskanavat laulamaan liikunnan ilosanomaa. Sen verran tehokas Toivoniemi on hommassaan ollut, että hän on aloittanut jo työskentelyn vuoden päästä armeijan harmaisiin astuvan 17-vuotiaan Ella Ahlgrenin kanssa. Jazztanssia harrastava Ahlgren oli bongannut tiedon tällaisesta mahdollisuudesta äitinsä kanssa.

–Tämähän on hieno mahdollisuus, että saa tukea tavoitteelliselle työlle kohti armeijaan menoa. Minulla on aerobinen kunto ja kehonhallinta hyvällä tasolla, mutta kaipaan ohjeistusta nimenomaan voimaharjoitteluun, sillä voimaa kaipaan lisää. Siitä on varmasti hyötyä sitten armeijassa, Ahlgren suunnittelee.

Ahlgrenin suunnitelmat ovat hyvin tavoitteelliset armeijan suhteen, sillä hän tähtää vuoden asepalvelukseen ja ainakin aliupseerikoulutukseen.

–Haluan mennä sinne tekemään asioita täysillä ja saamaan sieltä varmuutta ja hyviä kokemuksia. Olen kuullut armeijan käyneiltä naisilta lähinnä positiivisia kokemuksia. Ahlgren vakuuttelee.

–Armeija kiinnostaa minua varmaan siksi, että olen aina ollut todella kiinnostunut historiasta ja erityisesti sotahistoriasta. Siitä on varmasti syttynyt sellainen maanpuolustusintokin. Kirjoitan ylioppilaaksi ensi lukuvuonna ja aion kirjoittaa historian, Ahlgren paljastaa.

Toivoniemi toimii kunnan liikuntaneuvojana tällä haavaa lokakuun loppuun asti, mutta hankehakuja pyritään tekemään aktiivisesti pestin jatkumiseksi.

–Selvästi tarvetta on eli koitetaan saada tälle hommalle jatkoa, Toivoniemi pitää peukkuja pystyssä.

Tuomas Honkasalo