Verta tarvitaan myös loma-aikana

0
Punaisen Ristin Veripalvelun liikkuva verenluovutustilaisuus vieraili Oripäässä 6. heinäkuuta. Sairaanhoitaja Juuso Jutila esittelee ohjeita, miten tilaisuudessa toimitaan. (Kuva: Ari Remes)

ORIPÄÄ .Punaisen Ristin Veripalvelun verkkosivun etusivulla on kuva, jossa on kahdeksan piirrettyä veripisaraa, jotka kuvastavat eri veriryhmiä. Kuva kertoo eri veriryhmien tarpeen kyseisenä päivä. Mitä harmaampi ja onnettomampi pisara on, sitä suurempi on kyseisen veriryhmän tarve.

–Tarve on vakio ympäri vuoden. Tavoitteena on 800 verenluovutusta päivästä eli noin 4000 viikossa, kertoo sairaanhoitaja Juuso Jutila SPR:n Veripalvelun Turun toimipisteestä.

Keskiviikkona kuudes heinäkuuta liikkuva verenluovutustilaisuus oli saapunut Oripäähän.

–Etukäteen Oripäässä oli varattu 51 aikaa verenluovutukseen. Lisäksi luovuttajia tuli ilman ajanvarausta, Jutila laskee.

Aika varataan siis etukäteen Veripalvelun nettisivun kautta. Luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta täytetään netissä sähköinen terveyskysely. Jos ei omista omaa laitetta, voi terveyskyselyn täyttää luovutuspaikalla Veripalvelun laitteella. Kysely arvioi alustavasti, soveltuuko henkilö verenluovuttajaksi.

–Terveyskysely on vähentänyt turhia käyntejä. Luovuttamisen esteitä voi silti tulla esille myös luovutuspaikalla. Ennen luovuttamista mitataan hemoglobiini. Alhainen hemoglobiini estää verenluovutuksen, Jutila selvittää.

Jos miettii, alkaisiko verenluovuttajaksi, löytyy Veripalvelun kotisivulta ensiluovuttajan testi. Vastaamalla testin kahdeksaan kysymykseen selviää, onko itsellä mahdollisia luovutusesteitä.

Helppo tapa auttaa


Loimaalainen Eija Tuomola kävi luovuttamassa verta Oripäässä. Tavallisesti hän käy luovuttamassa Loimaalla. Oripäässä luovutuspaikka on sopivan matkan päässä Tuomolan työpaikalta, joten Oripääkin käy vaihtoehdoksi. Tieto luovutustilaisuudesta oli tullut tekstiviestillä.

–Olen luovuttanut verta jo 1980–luvulta alkaen. Nyt oli 36:s kerta. Tämä on perheen perinne, sillä jo äitini oli verenluovuttaja, Tuomola kertoo.

–Verta luovuttamalla haluan auttaa. Tästä on apua sellaiselle ihmiselle, joka tarvitsee verivalmisteita.

Jos ei ole aikaisemmin luovuttanut verta, toimenpide saattaa pelottaa. Mikä neuvoksi? Jos tavallinen kyynärtaipeesta otettava verikoe pelottaa, pelottaa varmasti verenluovutuskin. Toisaalta jos verikokeen otto onnistuu, onnistunee luovutuskin.

–Jos tulee ensimmäistä kertaa luovuttamaan ja epäröi toimenpidettä, voisi ehkä pyytää kokeneen hoitajan ottamaan verta, Tuomola miettii.

–Verenluovutus on kuitenkin myönteinen asia, ja jatkan luovuttamista aina, kun se onnistuu esimerkiksi töiden kannalta.

Lomamatka voi tuoda esteen


Suomalaiset ovat alkaneet jälleen matkustella. Normaalisti EU-alueella matkailusta ei seuraa verenluovutusrajoitusta. Poikkeuksena ovat Länsi-Niilin viruksen esiintymisalueet Keski- ja Etelä-Euroopassa. Virusta levittävät hyttyset.

Virusta esiintyy Espanjan lounaisosissa, osissa Italiaa, Itävallan itäosissa, Kreikan mantereella, Romaniassa, Saksan koillisosissa ja Unkarissa. Tarkemmat maantieteelliset alueet löytyvät Veripalvelun verkkosivulta.

Jos näillä alueilla on oleskellut yli 20 tuntia, seuraa siitä 28 vuorokauden luovutuseste paluupäivästä lukien. Rajoitus on voimassa heinäkuun alusta marraskuun loppuun.

Jos on ottanut tatuoinnin, kestopigmentoinnin tai lävistyksen, seuraa niistä neljän kuukauden luovutuseste. Myös korvien rei´ittäminen lasketaan ihon lävistykseksi.

Este perustuu siihen, että ihon lävistystilanteessa on mahdollisuus altistua veren välityksellä tarttuville C- ja B-hepattiivirukseille ja HI-virukselle.

Laboratio- ja kotitestissä todetun koronavirustartunnan jälkeen tulee odottaa vähintään 10 vuorokautta oireiden alusta, jos tauti on lievä. Jos kuumetta on ollut yli 38 astetta, varoaika on 14 vuorokautta. Sairaalahoitoa vaatineen infektion jälkeen varoaika on kolme kuukautta.