Kaivatun viipalekoulun ovet avautuvat Riihikoskella

0
Riihikosken yhtenäiskoulun rehtori Minna Savon mielestä on tärkeää, että ryhmäkoot pysyvät suuressa koulussa kohtuullisina ja jokaisella on työrauha. Viipalekoulu auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet.

PÖYTYÄ / Riihikoski. Riihikosken yhtenäiskoulun vierelle kesän aikana noussut viipalekoulu istuu värimaailmaltaan niin hyvin pääkouluun, että sen voisi kuvitella olevan varta vasten tilaajan tarpeisiin suunniteltu. Pöytyän tekninen johtaja Tarmo Rantanen on tyytyväinen lopputulokseen ja kertoo ulkoasun osuneen tuurilla nappiin.

Viipalekoulu ehti olla hetken aikaa käytössä Itä-Suomessa, josta se tuotiin rekoilla Riihikoskelle. Käyttö on ollut sen verran vähäistä, että tilat ovat pysyneet uuden veroisina.

Rehtori Minna Savo luottaa viipalekoulun tekevän opettajien ja oppilaiden arjesta entistä mukavampaa. Riihikosken yhtenäiskoulu on kärsinyt tilanpuutteesta siitä lähtien, kun se otettiin käyttöön syksyllä 2019. Viipalekoulun myötä jokaisella ryhmällä on oma kotiluokkansa. Savon mukaan tilaa ei edelleenkään ole tuhlattavaksi asti, mutta sitä on viimeinkin riittävästi. Suurempaa väliaikaisrakennusta ei tontille olisi mahtunut.

Pöytyän kunta on vuokrannut viipalekoulun viideksi vuodeksi. Vielä on epävarmaa, kuinka oppilasmäärä tulee tuona aikana kehittymään. Nyt näyttää siltä, että syksyllä 2023 alkava lukuvuosi on tilankäytön kannalta vaikein ja sen jälkeen helpottaa.

– Täytyy muistaa, että nämä ovat positiivisia ongelmia. On hyvä, että kouluun riittää oppilaita, Savo lisää.

Asialliset tilat

Viipalekoulun luokkahuoneet näyttävät Minna Savon mielestä kaikin puolin asiallisilta. Edessä on tussitaulut ja katossa dataprojektorit. Muun muassa pulpetit ja tuolit asetetaan paikoilleen alkuviikon aikana.

Koulutalon koostumisen useasta lohkosta huomaa oikeastaan vain suurissa luokkahuoneissa, joiden lattiaa halkoo saumalista. Vaikka rakennus onkin tilapäinen, se ei vaikuta parakkimaiselta.

Talon akustiset ominaisuudet paljastuvat todenteolla vasta sitten, kun koulutyö alkaa keskiviikkona. Yksi tärkeä parannus edeltävään on, että viipalekoulun myötä kaikki opettajat ja oppilaat ovat kaiuttimien äärellä ja kuulutusten piirissä.

Viipaleen kahteen suureen luokkahuoneeseen asettuvat 6 A ja 6 B. Ne saavat oman sisäänkäyntinsä. Kolmannessa suuressa luokkahuoneessa opetetaan ruotsia.

Pienluokkien tilanne on vielä hieman auki, kun esimerkiksi ukrainalaisten oppilaiden tarkkaa määrää ei ollut ainakaan vielä perjantaina tiedossa.

Onko kaikki hyvin vai voisiko jokin olla viipalekoulussa paremmin?

Savo tuumii hetken ja toteaa, että pienryhmätila olisi tarpeen, mutta kaikkea ei voi saada. Käytävän päässä on henkilökunnalle tarkoitettu muutaman neliön sosiaalitila. Se taas tuntuu yhtenäiskoulun kannalta tarpeettomalta, kun sosiaalitilat löytyvät itse pääkoulusta.

– Katsotaan, mitä sosiaalitilaan vielä keksitään, rehtori sanoo.