Kattelusten pihalla riittää kekseliäitä yksityiskohtia: Pelloilta polkukiveystä, traktorin renkaasta suihkulähde

0
Koskelaiset Olli ja Marja Kattelus ovat lupautuneet esittelemään pihaansa Avoimet Puutarhat -tapahtumassa ensi sunnuntaina 7.8. kello 12-17.

KOSKI. Marja Kattelus tunnustautuu polkujen ystäväksi ja se näkyy hänen kotipihallaan Katteluksentien varrella. Hän on asunut nelisen vuotta perheineen Katteluksen Ylitalossa.

– Aiemmin täällä asuivat mieheni Olli Katteluksen isovanhemmat August ja Anni Kattelus , Marja Kattelus esittelee.

Tilan maanviljelyperinteestä kertovat muun muassa pelloilta poimitut kivet, joita on kertynyt kasakaupalla. Nyt kivet reunustavat puutarhaan rakennettuja polkuja. Marja Kattelus on luonut niiden varsille kuorikkeella verhottuja istutusalueita sekä levähdyssaarekkeita, joissa kelpaa nauttia suurten puiden varjosta.

Monet puutarhan kasvit ovat peräisin Verhon koululta, jonka omistajapariskunta on niin ikään viherpeukaloita.

Trukkilavasta on moneksi

Keskelle pihaa Kattelukset ovat rakentaneet keitaan paljuineen ja suihkulähteineen. Siinä kuten muissakin rakenteissa on käytetty mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. Paljuportaiden viereltä löytyy kekseliäs esimerkki trukkilavan käyttömahdollisuuksista. Petsattu lava toimii yhtä aikaa kaiteena, aitana ja kukkatelineenä.

Suihkulähteen runkona on maahan kaivettu traktorin rengas ja sen sisälle kiinnitetty muovipressu. Kokonaisuus istuu nätisti kiveyksen lomaan. Esteettisen kauneuden lisäksi se luo solinallaan rauhallista kylpytunnelmaa.

Keitaassa on mielenkiintoista silmänruokaa myös kivien ystäville. Pyöreähköjen peltomurikoiden lisäksi siitä löytyy enemmän tai vähemmän suorakaiteen muotoisia lohkareita. Ne ovat peräisin tontilla olleen vanhan navetan perustuksista.

Keitaan vierellä, toisella puolen pihatietä on vihannesviljelmä herneineen, tomaatteineen, porkkanoineen ja onpa siellä pari viiniköynnöstäkin. Marja Kattelus tykkää seurata kotinurkissa kulkevia peuroja, mutta hyötykasvit on ollut pakko suojata aidalla, jotteivät ne joutuisi ruskeatakkien suihin.

Leikkimökki Aallon malliin

Pihan laidassa on leikkipuisto, jonka kurakeittiössä valmistuu erehdyttävästi ruisleivältä sekä taatelikakulta näyttäviä leivonnaisia. Kaksivuotiaan Aadin ja nelivuotiaan Hilpan suosikkeja ovat keittiön lisäksi liukumäki ja tietysti hiekkalaatikko. Leikkipaikan komein rakenne on Alvar Aallon suunnittelemia funkkistaloja muistuttava kaksikerroksinen leikkimökki.

– Salainen toiveeni on, että saisin siitä itselleni puutarhamajan, kun lapset ovat kasvaneet isoiksi, Marja Kattelus paljastaa.

Omaksi lempipaikakseen hän kehuu leikkipuiston reunalle rakennetun grillauspaikan. Siinä on ihana katsoa, kun aurinko laskee peltojen taa.

Kokonaisuutena puutarha on Marja Katteluksen mukaan vielä projektiasteella, eikä sen ole oikeastaan tarkoitus tullakaan täysin valmiiksi. Yhtenä mahdollisena ehostuskohteena Katteluksilla on mielessään tonttia reunustava runsasvetinen oja. Sen reunoille syntyneeseen lehtoon olisi mahdollista luoda Kaislikossa suhisee -sarjasta tuttua tunnelmaa, mutta projektin toteuttaminen on helpommin sanottu kuin tehty.

Kattelusten puutarhaa pääsee ihastelemaan Avoimet Puutarhat -tapahtuman yhteydessä ensi sunnuntaina.

Avoimet Puutarhat -tapahtuma sunnuntaina 7.8. kello 12–17. Koskelta on Kattelusten lisäksi mukana Mampun puutarha sekä Verhon koulu. Tapahtumaan on ilmoittautunut myös Yläneen museopuutarha. Kaikki kohteet osoitetietoineen löytyvät nettisivulta http://www.avoimetpuutarhat.fi