Metsään luontoa kunnioittaen

0

Hienoja asioita on käytettävä taiten ja viisaasti. Tämä pätee myös jokamiehenoikeuksiin. Jokamiehenoikeudet ovat kansainvälisesti varsin poikkeuksellinen asia. Ne sallivat metsien monipuolisen virkistyskäytön myös niille, jotka eivät metsiä omista. Metsässä saa liikkua niin kävellen, pyörällä kuin ratsainkin, kunhan ei aiheuta vahinkoa.

Maastopyöräilyn yleistyminen on aiheuttanut paikka paikoin vastakkainasettelua maanomistajien ja maastopyöräilijöiden välillä. Aurassa onkin virinnyt ajatus merkityn reitistön rakentamisesta. Ajatus on hyvä, mutta vaikka reitistö toteutuisinkin, maastopyöräilijöitä ja muita kulkijoita riittää myös muualla metsissä jatkossakin.

Metsät kestävät kyllä nykyisten jokamiehenoikeuksien takaamat mahdollisuudet, mutta eivät miten tahansa. Esimerkiksi märillä poluilla ajamista tulisi välttää ja ajotyyli pitäisi sovittaa maastoon sopivaksi.

Vaikka konfliktitilanteet usein näyttäytyvät maanomistajien ja jokamiehenoikeuksien turvin liikkuvien välisiksi, kannattaa muistaa, että viime kädessä on kyse luonnosta, ei omistamisesta. Luonnosta on pidettävä hyvää huolta omistipa metsän kuka tahansa ja liikkuipa siellä kuka tahansa.