Suomen voima syntyy yhtenäisyydestä – Kansakuntaa kannattelevat Mikat Saarikon vieraina Oripäässä

0
Mika Salminen (vas.) ja Mika Aaltola (oik.) kertoivat näkemyksiään turvallisuudesta ja terveydestä Annika Saarikon vetämässä paneelissa. Kuva: Asko Virtanen

ORIPÄÄ. Keskustapuolueen oripääläinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko oli saanut perjantaina järjestettyihin eloiltamiinsa kaksi poikkeuksellisen kiinnostavaa vierasta, jotka vetivät Isotalon tilan valtaisan Kivisalin ääriään myöten täyteen. THL:n Mika Salminen ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola keskustelivat Saarikon vetämässä paneelissa ennen kaikkea terveydestä ja turvallisuudesta, mutta myös suomalaisuudesta yleisemmin.

Mikojen viesti oli vakava, mutta lohdullinen: vaikeuksia on ollut ja tulee olemaan, mutta Suomella on hyvät eväät niiden selättämiseen.

Salmisen mukaan pandemian suhteen tilanne ei anna syytä huoleen.

–Tauti on täällä, eikä se häviä mihinkään, mutta sen kanssa kyllä pärjätään. Tilanne on aivan erilainen kuin vuonna 2020, kun rokotuksia ei vielä ollut eikä tiedetty miten virus käyttäytyy. Varovainen voi olla, mutta pelätä ei tarvitse, Salminen sanoi.

Aaltolan mietteet Venäjästä ja Euroopassa käytävästä sodasta olivat luonnollisesti synkempiä.

–Olen surullinen venäläisten puolesta, jotka ovat hukassa tulevaisuutensa suhteen. Raivolla ja vihalla ei voi rakentaa tulevaisuutta. Valvonnan ja sananvapauden suhteen Venäjän tilanne on jopa pahempi kuin Neuvostoliitossa. Menee vuosia jos ei sukupolvia ennen kuin tilanne muuttuu. Pandemia lieventyy levitessään, mutta viha voimistuu, Aaltola totesi.

Tärkeä arki

Aaltolan mukaan Suomessa on tärkeätä keskittyä perusasioihin.

–On tärkeää pitää arki pyörimässä ja huolehtia yhteiskunnan yhteismielisyydestä, sillä se on pelote. Meillä onkin menossa yhteiskunnan yhteenkokoaminen, vaikka somen perusteella ei aina siltä näytä. Some on kuitenkin vain pieni osa kansaa, Aaltola totesi.

Mikat painottivat, että Suomen kyky kestää kriisejä on hyvä.

–Pandemian alussa oli vaikeaa, mutta Suomi pärjäsi paremmin kuin moni muu maa, Ruotsissakin oli vaikeampaa. Suomen kriisinkestävyys on älyttömän hyvä, Salminen näki.

Aaltolan mukaan suomalaisten vahvuus näkyi hyvin prosessissa, jonka päätteeksi Suomi päätti liittyä Natoon.

–Ukraina on näyttänyt, että yhtenäinen kansa kestää. Suomessa Nato-prosessista pitää antaa päättäjille kymppi plus. Se lähti kansasta ja päättäjät veivät prosessin hienosti maaliin, Aaltola kiitteli ja muistutti, että edessä on pitkä epävakaa kausi.

–Sota ei pääty rauhaan vaan konfliktiin ja se oireilee eri tavoin eri paikoissa. Edessä on pitkä levoton ajanjakso, joka heijastuu myös talouteen, Aaltola sanoi.

Lisää yhteistyötä

Pandemian ja turvallisuuden lisäksi tilaisuudessa pohdittiin myös suomalaisuutta laajemmin. Mikä meillä on hyvää, missä pitäisi kehittyä.

–Meillä on taipumusta itsetyytyväisyyteen, mutta pitää muistaa, että myös kehitettävää on paljon, Aaltola sanoi.

–Suomen pitäisi olla enemmän mukana kansainvälisissä ympyröissä, meillä olisi paljon annettavaa. Esimerkiksi pohjoismaista yhteistyötä pitäisi tehdä enemmän, Salminen näki.

Parhaat puolet Suomessa liittyvät Mikojen mielestä luontoon ja tasavertaisuuteen.

–Meillä ei ole kahden kerroksen väkeä kuten Isossa-Britanniassa eikä yhteiskunta ole jakaantunut kuten Yhdysvalloissa. Erivertaisuutta on hyvin vähän. Suomen parhaista puolista on ehdottomasti mainittava myös luonto, neljä hienoa vuodenaikaa ja sienimetsät, Salminen sanoi.

Aaltola on asunut pitkään ulkomailla ja arvostaa korkealle juuri suomalaisen yhteiskunnan tasavertaisuutta.

–Olemme Venäjän peilikuva. Venäjä on maailman korruptoituneimpia maita ja hyvin epätasa-arvoinen. Suomalainen tasa-arvo tulee historian kokemuksesta, täällä on aina tarvittu kaikkia, Aaltola muistutti.

Siitä, miten nykytilanteesta mennään eteen päin, Aaltola totesi ytimekkäästi:

–Ensin pitää olla rauha, sitten voidaan rakentaa muita asioita.