Villaa ylle?

0

Vaikka mittarin lukema, +27 astetta celsiusta ei innosta inventoimaan talvivaatevarastoa, lokakuun lopun yllätysliukkaat ovat vain parin kuukauden päässä, joten siihen on aihetta valmistautua.

Tietysti, jos on luonteeltaan optimisti, voi uskoa siihen, että Olkiluoto kolmonen pukkaa verkkoon napakasti sähköä ennen kuin varsinaiset talvikelit alkavat. Laitoksen tähänastisen historian perusteella talven sähköbudjettia ei auta rakentaa ainakaan pelkästään sen varaan.

On näitä aikoja ennenkin koettu. Vuonna 1973 öljykriisi viilensi asunnot, pimensi mainosvalot ja toi 80 km/h kattonopeuden. Asuntojen lämpötilat laskettiin suosituksen mukaisesti 18 asteeseen mutta mainosvaloja oli muutenkin sen verran säästeliäästi, ettei niiden pimentämistä maaseututaajamissa edes huomannut.

Nyt ei välttämättä tarvita edes hallituksen suosituksia ja kattonopeutta. Sähkön ja öljyn hinta pitävät huolen siitä, että kulutus vähenee.

18 asteen huonelämpötila säästää jo mukavasti, mutta antaa myös aihetta katsella talvivaatteitaan uudella silmällä.

Kun sisällä on tähän asti pyritty pitämään sama lämpötila kesät talvet, talvivaatteita on tarvittu oikeastaan vain ulkona. Nyt on aihetta etsiä villaista ylle myös sisätöihin, ja miettiä, minne se mummun lahjoittama flanelliyöpaita tuli säilöttyä.

Säästöä syntyy myös, kun siirtyy kylmiin suihkuihin ja vähentää sähkösaunomisen puoleen totutusta.

Tällä pääsee jo energiansäästäjän perustasolle, mutta paljon muutakin voi tehdä. Löysin kirjahyllystäni sotavuosien säästövinkeistä kootun kirjan, joka nostaa säästämisen ihan uudelle tasolle. Ohjeet ovat vapaasti kokeiltavissa, mutta omalla vastuulla.

Leivän leipoja voi korvata mistä tahansa syömäkelpoisista lehdistä kuivatulla lehtijauholla kolmanneksen tavallisista jauhoista ja viherkakun päälle voi tehdä kermavaahdon korviketta näin säästyneistä vehnäjauhoista.

Energiaa säästyy, kun kääntää kiehuvan kattilan kannen nurin ja asettaa sen päälle pienemmän kattilan. Näin saa lämmintä tiskivettä ilmaiseksi.

Villavaatteita on tietysti hyvä tehdä lisää. Perheen koiran karvoista saa lampaanvillaan yhdistettynä hyvää sukkalankaa ja metsästäjä hyödyntää ketunkarvat kehräämällä niitä villan joukkoon.

Sitten on vielä yksi uudemman ajan säästövinkki, mutta tohtiiko sitä ehdottaa? Nämä läppärit, tabletit sun muut vastaavat voi joskus sulkea ja lähteä ulos. Tähtitaivaan tuijottelu säästää sekin, nimittäin hermoja.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com