Aggregaatti on oiva apu sähkökatkojen varalta, mutta jatkuvassa käytössä se käy kalliiksi

0
Mikko Huhtala esitteli Jarmo Lalli Oy:n valikoimissa olleita aggregaatteja.

PÖYTYÄ/Kumila. Jarmo Lalli Oy:n työkalukauppaan on tulossa syys–lokakuun vaihteessa uusi erä voimavirta-aggregaatteja ja osa niistä on jo myyty.

Myyjä Mikko Huhtalan mukaan laitteiden kysynnän taustalla tuntuvat olevan uutiset, joissa on kerrottu mahdollisesta sähkön säännöstelystä.

Monet aggregaatin ostajat haluavat varmistaa, että lämmitysjärjestelmän kiertovesipumput toimivat sähkökatkojenkin aikana. Puulämmitteinen tulisija kun on monesti kytketty vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Lisäksi aggregaatilla turvataan yleensä jääkaapin, pakastimen, valaistuksen ja kenties televisionkin toiminta.

Aggregaatin valinta helpottuu, kun pyytää sähkösuunnittelijaa laskemaan tehontarpeen. Voimavirta-aggregaatin kytkeminen talon sähköjärjestelmään tapahtuu sähköpääkeskukseen lisättävällä, useimmiten kolmiasentoisella vaihtokytkimellä. Sen asentamiseen tarvitaan sähköasentaja. Väärin kytketty varavoimalaite voi aiheuttaa hengenvaaran kiinteistön asukkaille ja sähköverkkoa korjaavalle henkilöstölle sekä rikkoa sähköverkkoon kytkettyjä laitteita.

Kun vaihtokytkimestä käännetään, talous irtoaa verkkoyhtiön sähköverkosta ja virta voidaan ottaa aggregaatista. Mikko Huhtala kertoo kotitalouskäyttöön soveltuvien voimavirta-aggregaattien hintojen lähtevän noin 1 200 eurosta. Sen päälle on budjetoitava vaihtokytkin sekä vaaditut asennustyöt.

Keveämpiä valovirta-aggregaatteja saa muutamalla satasella. Niillä pystyy tuottamaan sähköä yksittäisiin laitteisiin.

Jotta aggregaatti pysyy toimintakunnossa, sitä on käytettävä muutaman kerran vuodessa, vähintään puolisen tuntia kerrallaan. Mikko Huhtala kehottaa tankkaamaan pieniin aggregaatteihin pienkonebensiiniä, joka säilyy pitkiäkin aikoja.

Traktorinomistajien kannattaa Mikko Huhtalan mielestä harkita traktorikäyttöistä varavoimakonetta. Toki myös sitä silmällä pitäen kiinteistöön täytyy tehdä varavoiman mahdollistavat sähköasennukset.

8 kW:n aggregaatilla ruokkisi omakotitaloa vuoden ympäri

Sähkön kallistumista harmitelleet omakotiasujat ovat ennättäneet puntaroida, kannattaisiko talo peräti irrottaa verkkoyhtiön sähköverkosta ja ryhtyä tuottamaan sähköä aggregaatilla.

Auranmaan Viikkolehti pyysi Valonian energia-asiantuntija Miika Huhtalaa tutkimaan asiaa. Hän teki laskelman, jossa on 27 000 kWh vuodessa kuluttava omakotitalo.

Sähköntuotantoon Miika Huhtala valitsi 8 kW:n dieselaggregaatin. Sen hinta asennuksineen on noin 10 000 euroa. Miika Huhtala perustelee valintaa sillä, että näin järeä laite riittää pitämään sähkölämmityksen päällä myös talven huippupakkasilla. Hänen laskujensa mukaan aggregaatti kuluttaisi vuodessa noin 11 600 litraa kevyttä polttoöljyä.

– Polttoöljy maksaa noin 1,7 euroa litralta, joten vuotuiset polttoainekustannukset olisivat noin 20 000 euroa. Lisäksi on huomioitava aggregaatin käyttöikä. Kun aggregaatti olisi koko ajan käynnissä, se vaatisi suurempaa huoltoa arviolta parin vuoden välein, mikä nostaa kustannuksia entisestään, Miika Huhtala sanoo.

Jos taas sähkö ostettaisiin markkinoilta kokonaishintaan 40 snt / kWh, talon vuosittaiset kustannukset asettuvat vähän yli 10 000 euroon. Lisäksi on muistettava, että sähkölämmittäjä voi säästää ohjaamalla kulutusta edullisemmille tunneille.

Kustannusten kannalta aggregaatin jatkuva käyttö ei siis ole järkevää. Lisäksi se aiheuttaa päästöjä moninkertaisesti verrattuna niin sanotusta valtakunnan verkosta ostetun sähkön tuotantoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö aggregaatit olisi syrjäseuduilla pitkien sähkökatkojen varalta tarpeen.