Drinkkien maailmanmestarien maailmanmestari näyttää mallia: Uutta makua elämään

0
Greta Grönholm voitti vuonna 2013 kansainvälisen baarimestariliiton IBA:n virallisissa kilpailuissa ensin Sparkling-sarjan mestaruuden. Sen jälkeen kisasi muiden sarjojen MM-voittajia vastaan ja voitti senkin kisan. Kuva: Kati Uusitalo.

Greta Grönholm on käynyt varhain aamulla puutarhassa. Ravintolan baaritiskin työpöydällä on baarimestarin työvälineiden lisäksi punaisia viinimarjoja tertussa ja tummanpunaisena hehkuvia kirsikoita.

Kirsikkaa on myös omatekoisessa, juomasekoituksiin käytettäväksi valmistetussa siirapissa.

Tämän jutun ja Viihteellä ja vapaalla -teemalehden lukijoille luotuun juomaan sekoitetaan kesän viimeisiä makuja ja tuodaan jo syksyn raikkautta – nautittavaksi joko alkoholilla tai ilman.

Maistaessa tulee mieleen kuuman kesäpäivän virkistävä janojuoma ja samalla vaikkapa syksyisen ulkoilupäivän marjainen aperitiivi ennen ihanaa illallista.

Tästä alkaa Viihteellä ja vapaalla -coctailin valmistus:

Sekoita ainekset shakerissa.

Tarjoile juoma cocktail- tai collins-lasista.

 

Juoman väri tulee kirsikkasiirapista.

 

Koristele juoma punaherukan tertulla.

 

DRINKKEJÄ voi koota vuodenaikojen ja kauden tuotteiden mukaan, Suomen Baarimestarien ja Kannattajien kerhon puheenjohtaja ja muun muassa ravintola-alan Pro-mitalilla palkittu Greta Grönholm suosittelee.

Kesällä raikkaita marjoja. Syksyllä omenoita, tyrniä ja sitä yrttisempää ja mausteisempaa juomaa mitä lähemmäs joulua mennään – vaikkapa kanelia ja kardemummaa sekaan luomaan tunnelmaa.

Keväällä mukaan taas hennompia yrttejä, kuten minttua ja basilikaa, kunnes koittaa raparperin ja mansikoiden aika ja uusi kesä.

– Hilloissa ja mehuissa marjoista ja hedelmistä voi nauttia pitkälle talveen. Lisäksi hyllyt ovat kaupoissa täynnä erilaisia mehuja, limsoja ja tonic-juomia.

Hän kannustaa kaikkia etsimään oman maun mukaista nautittavaa.

Oikotietä ei ole.

– Se löytyy, kun kokeilee, hän sanoo ja kannustaa sekoittelemaan ennakkoluulottomasti elämyksiä lasiin.

Muutama asia kannattaa toki muistaa, huomauttaa ammattilainen, joka on viimeisen kymmenen vuoden aikana voittanut sekä alkoholillisten että alkoholittomien drinkkien tekemisen maailmanmestaruuden.

Tarkkaan ottaen hän on ”maailmanmestarien maailmanmestari”, sillä vuonna 2013 hän voitti kansainvälisen baarimestariliiton IBA:n virallisissa kilpailuissa ensin Sparkling-sarjan mestaruuden ja sen jälkeen kisasi muiden sarjojen MM-voittajia vastaan ja voitti senkin kisan.

Voitokkaassa My Green Summer -nimisessä juomassa on makuina muun muassa päärynää, passionhedelmää, limeä, kurkkua ja omenaa.

– Alkoholi ei saisi maistua alkoholilta, hän kertoo oman ohjenuoransa juoman osasten suhteille.

 

Greta Grönholmin vihreä cocktail. Kuva: Mika Levälampi.
Tyylikäs tarjoilu kruunaa juoman. Kuva: Mika Levälampi.
Kokonaan alkoholittomat drinkit ovat nyt trendikkäitä. Kuva: Mika Levälampi.

ALKOHOLI ei siis ole juomissa pääasia, vaan maut.

Kokonaan alkoholittomat ja esimerkiksi alkoholittomasta tisleestä tehdyt drinkit ovatkin nyt trendikkäitä. Alkoholien suhteen viime vuosien gin-buumi on vedossa edelleen, mutta maailmalla on hänen mukaansa myös orastavia merkkejä tequilan tulosta.

Raaka-aineiden käsittelykin vaikuttaa lasilliseen – esimerkiksi herkänmakuista minttua pitää käsitellä varoen, jotta se ei maistu kitkerältä.

– Sitä ei saa tappaa, Greta Grönholm viittaa drinkkeihin, joihin käytetään varovasti murskattuja, mutta ei siis hengiltä hakattuja mintunlehtiä.

Maku voi olla hyvinkin yksilöllinen, kielessä on oma soppensa joka maulle ja lisäksi myös ihmisen asuinpaikka pohjustaa makunystyröitä.

– Esimerkiksi etelässä juomat ovat makeampia. Näiden alueiden ihmisillä onkin vähän työstämistä meidän tyrnien, puolukoiden ja lakkojen kanssa, hän virnistää.

Kun näkee vaivaa makujen kanssa, aikaa kannattaa käyttää myös drinkin ulkonäön rakentamiseen kotonakin.

MM-voiton tuoneessa alkoholittomassa drinkissä on esimerkiksi ananasta, kookosta ja thai-basilikaa – voimakkaita makuja, jotta drinkistä ”jäisi kunnon jälkimaku ja se pomppisi joka paikassa ympäri suuta”. Ovelasti cocktailin juoja saa värittää juoman omaa tunnelmaansa kuvaamaan – punaisella rakkautta, keltaisella aurinkoa ja energiaa, vihreällä luontoa ja turvallisuuden tunnetta ja mustalla kuvastaa alakuloista mieltä.

Me the artist -drinkin mukana tarjoillaan nimittäin pipettipulloissa juotavaksi kelpaavia värejä.

Jos oikein haluaa leikitellä, voi lasin pintaan piirtää väreillä vaikkapa itselle mieleisiä ajatuksia.

KIVANNÄKÖINEN juoma tuo ihan tavalliseen hetkeen vähän jotain ekstraa ja sitä nyt Greta Grönholmin mielestä kaivataan. Koti on hänenkin mielestään ihana paikka, mutta nyt voisi jo viimeistään olla aika lähteä ihmisten ilmoille.

– Tavata ihmisiä ihan randomisti ja nähdä uusia ihmisiä.

Harmaata arkea voi piristää piipahtamalla yhdessä ystävän kanssa vaikka kaakaolle kesken kävelylenkin – tarttua hetkeen ja irtautua arjesta.

– Ei tarvitse olla aina mitään superihmeellistä juhlaa eikä suunnitella tapaamisia tai juhlaa sataa vuotta. Voitaisiin ottaa sellainen tyyli, että hei, nyt mennään.

Hänen mukaansa tekee henkisesti hyvää, jos kokee uutta – siis elää!

– Ei voi elää koko ajan pelossa, hän viittaa korona-aikaan, josta hän soisi jo kaikkien meidän lähtevän uutta kohti – jospa vihdoin nähtäisiin ja maistettaisiin maailmaa itse, eikä pelkästään ruudun kautta.

– Aina kun lähtee kotoa, oppii uutta. Ja on sitten jotain mitä muistella, hän virnistää.

Uudenlainen käyttäytyminen tekee kuulemma tuloaan ja näkyy ravintoloissa.

– Maailmalla näkee jo, että kaikki paikat ovat täynnä.

GRETA GRÖNHOLM on yrittäjänä Loimaan Seurahuoneella sisarensa Camillan kanssa. Hän myös valmentaa ja kouluttaa oman alansa ammattilaisia ja suunnittelee erilaisille tahoille ja brändeille drinkkilistoja sekä mielellään vihkii asiakkaita uusiin makunautintoihin. Kahtena lauantaiyönä 15. ja 22. lokakuuta onkin Seurahuoneella luvassa drinkkien erikoisilta a ’la Greta, jolloin maailmanluokan cocktaileihin pääsee ottamaan tuntumaa ravintolan yökerhon kautta löytyvässä Salakapakassa.

Kolmannen polven ravintoloitsija suitsuttaa Suomea, lähituotteita ja alaansa.

– Näen alamme kiinnostavana ja houkuttelevana. Ala menee aina eteenpäin ja aina pääsee kehittymään, jos haluaa. Mihin päin maailmaa tahansa voi lähteä töihin, perusasiat ovat aina samat joka puolella.

– Meillä on loistavat baarimestarit ja loistavat raaka-aineet. Eikä voi sanoa, että baariskene olisi tippaakaan huonompi kuin muualla.

Maut ovat Suomessa puhtaita ja niistä tulee hänen mukaansa ruokien ja juomien raikkaus. Metsissä ja puutarhoissa on paljon hyödynnettävää.

– Mustikkaa oli nytkin metsät täynnä.

Lähituotteet ovat lyöneet itsensä jo niin läpi, että niiden käyttäminen tuntuu itsestäänselvyydeltä.

– Meillä on paljon pieniä tislaamoita Suomessa ja esimerkiksi Loimaallakin oma panimo.

 

Teksti: Kati Uusitalo.