Ensikertalaisilla jännät paikat kehässä – Koirat keräsivät rahaa hyväntekeväisyyteen Aurassa

0
Heidi Leyser-Kopra seurasi, kuinka Ella Elo, 7, talutti Nalle-koiraa kehän ympäri. Nalle oli saatu lainaksi näyttelyä varten. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Auran Tassupuodin edessä pyöri kymmenittäin pörröhäntiä viime lauantaina. Kaikenkarvaiset koirat olivat houkutelleet mukaansa myös omistajansa ja heidän yhteispeliään arvioitiin Lemmikki ry:n järjestämässä match show´ssa.

Koirat olivat saapuneet matalan tason match show´hun harjoittelemaan isompia kisoja varten. Aurassa ei nähty liian tiukkaa puristamista ja hermojen kiristelyä, vaikkakin jännitystä ilmassa riitti.

Miia Lehtonen oli tullut mätsäreihin puolivuotiaan Viiman kanssa. Jackrusselinterrierin havaintokyky oli äärirajoilla, sillä niin paljon tuoksuja ja uusia tuttavuuksia oli tarjolla.

–Me tulimme vähän harjoittelemaan kehäkäyttäytymistä. Kun on paljon koiria ja ihmisiä ympärillä, niin se on aika uusi tilanne. Lokakuussa on ensimmäiset pentunäyttelyt ja sinne olisi aikomus mennä, Lehtonen kertoi.

Viiman lempipuuhaa on painaa ympäri metsää nelivuotiaan emonsa kanssa.

–Agilityakin on aloitettu hieman harjoitella, Lehtonen paljasti.

Koiranäyttelyalueella Viima oli todella hiljainen monen muun koiran haukkuessa.

–Ääntä tulee lähinnä, kun ovikello soi kotona, tai sitten kun jossain näkyy orava, Lehtonen naurahti.

Lemmikkien leipäjono

Eläinten hyvinvointiyhdistyksen, Lemmikin, puheenjohtaja Heidi Leyser-Kopra tuntui olevan elementissään arvostellessaan lapsien match show -osuutta päivän aluksi. Hän halusi kuitenkin korostaa, että leppoisan koiratapahtuman tuotot käytetään vähävaraisten ihmisten lemmikkien tukemiseen.

–Haluamme tehdä ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Meillä on ruokajakoja muutaman kerran vuodessa ja siellä käydään keskusteluja lemmikkien hyvinvoinnista, Leyser-Kopra kertoi.

Jos joku käy tosi usein eläinten leipäjonossa, herää kysymys, onko lemmikin hyvinvointi taattu.

–Tätä työtä tehdään pyyteettömästi eläinten hyväksi. Meidän taivaita hipova tavoite on, että saisimme joskus eläinsuojelutyön tekemisen tarpeettomaksi, että eläimillä olisi vaan hyvä olla joka paikassa. Tähän on vielä matkaa, Leyser-Kopra tuumaili.

Leyser-Kopra kävi kehaisemassa Taika , 7, ja Tilda , 9, Karvisen suoritusta kehässä. Tytöt olivat vanhempien tukemana ensimmäistä kertaa näyttelykehässä.

–Mua vähän jännitti, että miten tässä käy, jos koira lähtee juoksemaan ihan väärään suuntaan, Taika paljasti.

–Esko ja Emma olivat tosi rauhallisia, eikä tullut mitään ylimääräistä, vaikka minuakin hieman jännitti, Tilda summasi.

Auralaiset Johanna Kaunisto ja Keijo Sainio paimensivat kolmea Collieta. Nova ja Sisu vaikuttivat jo vanhoilta konkareilta rauhallisuutensa perusteella, mutta suloinen Max-pentu haisteli vielä vähän näyttelytuulia vasta-alkajan nenällä.

–Tässä harrastuksessa sosiaalinen puoli on merkittävämpi. Menestys ei niinkään. Harrastuksen parissa on tullut paljon tuttuja sekä meille että myös koirille. Niitä täällä ollaan tapaamassa, ja tietenkin käydään kehässä, Sainio kertoi.
Tuomas Honkasalo


Best in Show -tulokset

1) Mäyräkoira Maija
2) Kettuterrieri Sisu
3) Gorgi Ralle
4) Australianterrieri Lysti
5) Shetlanninlammaskoira Sisu
6) Tiibetinmastiffi Tohveli
7) Bullmastiffi Cara
8) Valkoinen paimenkoira Waldo