Jaana Aarikan ateljeessa avautuu ovia taide-elämyksiin

0
Kuvataiteilija Jaana Aarikka avaa viikonloppuna työhuoneensa ovet yleisölle ja tekee samalla Konstrundan-tapahtumaa auranmaalaisille tutuksi. Aarikan ateljeessa on runsaasti esillä kuvataidetta eri muodoissaan. Yönkehrä-maalaus on Aarikan tuoreimpia teoksia.

MARTTILA. Kuvataiteilija Jaana Aarikka avaa viikonloppuna ovensa työhuoneelleen ja tekee samalla tunnetuksi valtakunnallista Konstrundan-tapahtumaa. Kaikille avoimen tapahtuman tavoitteena on tarjota taiteen ja käsityön ystäville mahdollisuuksia kohdata taiteilijoita sekä nähdä, kuinka uniikit taide-esineet saavat muotonsa. Tapahtumassa on mukana yhteensä 450 taiteilijaa, käsityöläistä ja muotoilijaa ympäri Suomen.

Ahvenanmaalta liikkeelle lähtenyt Konstrundan järjestetään jo 15. kerran, mutta Auranmaalla tapahtuma on jäänyt vieraaksi.

–Minulle oli yllätys, etteivät ihmiset täällä tiedä tällaisesta tapahtumasta, Aarikka toteaa ja hieman harmittelee, ettei muita kohteita löydy kovin läheltä.

Konstrundanissa tarkoituksena kun on, että yleisö voisi kiertää eri taiteilijoiden luona. Aarikan huoli on sikäli turha, että pelkästään hänen työhuoneelleen poikkeamalla saa jo monipuolisen taide-elämyksen. Mikäli kuitenkin haluaa tehdä kierroksen, lähimmät muut kohteet löytyvät Paimiosta, Halikosta, Perttelistä ja Somerolta.

KUVATAIDEOPETTAJAN työstä eläköitynyt Aarikka on tuottelias kuvataiteilija, jonka käsissä syntyy niin keramiikkaa ja mosaiikkitöitä kuin maalauksia, kirjojen kuvituksia ja valoteoksia. Kaikkia näitä pääsee Konstrundanin aikana Aarikan työhuoneella ihailemaan. Aarikan esille laittamilla taideteoksilla ja jopa ateljeen sisäovella on kiehtovat tarinansa kerrottavanaan.

–Ovi on Kuokantalon vanha ovi, jonka huusin itselleni huutokaupassa 17-vuotiaana. Ovi painoi syntisesti, kun likkakaverin kanssa sitä kannettiin, Aarikka kertoo.

Hän koristeli oven maalauksillaan, mutta pohjaväri jäi tummanvihreäksi eikä ovi sen värisenä miellyttänyt Aarikan äitiä. Ovi oli myös aina tiellä, joten se päätyi useiksi vuosiksi Marttilan kotiseutumuseoon. Sieltä Aarikka haki sen joitain vuosia sitten ja maalasi vihreän piiloon jättäen vanhat koristemaalaukset näkyviin.

Aarikan ateljeessa yleisö pääsee paitsi avaamaan ovia taide-elämyksiin myös itse kokeilemaan akryyliväreillä maalausta. Lapset saavat mukaansa Konstrundanin julisteen väritettäväksi. Halutessaan voi tehdä taideostoksiakin ja osallistua Konstrundanin taidekurssien arvontaan. Lisäksi Konstrundaniin sisältyy erilaisia lapsille suunnattuja taidetehtäviä, jotka löytyvät netistä Konstrundanin sivustolta.

Aarikka on kaikkinensa vaikuttunut Konstrundanin järjestelyistä ja toivoo, että yleisö löytää taidekierrokselle ja hänen työhuoneelleen. Konstrundanin suojelijana toimii Jenni Haukio.

Konstrundan Jaana Aarikan ateljeessa (Nahkurintie 13, Marttila) 3.–4.9. kello 11–17.