Kahta en vaihda

0

Osa miehistä pärjää terävällä älyllä ja toiset taas porskuttavat raáalla voimalla. Sitten on meitä välimalliveijoja, joille ei ole siunaantunut oikein kumpaakaan.

Siitä huolimatta mekin voimme elää melkolailla onnellista elämää, kunhan työkalupakistamme löytyy kaksi asiaa: WD-40 ja ilmastointiteippi. Mikäli jokin jumittaa, suihkaus WD:tä saa sen liikkumaan. Jos taas jokin pitää asettaa aloilleen, se hoituu teipillä.

Itsetunnon kannalta on tärkeää, ettei näistä ihmejutuista huutele kylillä. Perheen naisväki kun luulee miehen purkaneen oikkuilleen lukkosysteemin suurella vaivalla. Todellisuudessa ei tarvinnut kuin ährätä muovipilli WD:n suuttimeen, suihkuttaa liuosta kaikkiin koloihin, odottaa hetki, heilutella liikkuviksi tarkoitettuja osia ja johan koneisto toimii paremmin kuin uusi!

Meidän huushollissamme on korjattu tällä menetelmällä vanha seinäkello ja poistettu hapettumia taskulamppujen paristokoteloista.

 

Eipä ihme, että WD-40 on hämmästyttävä taika-aine, sillä se on kehitetty 1950-luvulla rakettitekniikan tarpeisiin. Wikipedian mukaan kirjainyhdistelmä on lyhenne sanoista water displacement. Vasta 40. liuosversion kerrotaan olleen sellainen, jollaisen kemistit halusivat. Siitä siis nimen loppuosa. Alun perin liuosta käytettiin suojaamaan Atlas-ohjusten runkoja korroosiolta.

Huono puoli WD-40:ssä on, että sen avulla loihditut ihmeet ovat kovin lyhytkestoisia. Kohta ikkunan kahva taas jämähtää ja polkupyörän lukko jumittaa.

WD:n heikkous on kirjoitettu sen nimeen – veden syrjäyttäjä. Se ei siis ole voiteluaine. Huolellinen remonttiheikki irrottaa jumittuneet osaset WD-40:n avulla, puhdistaa ne ja  voitelee lopuksi koneiston sopivalla öljyllä.

 

Tosi nikkarien mielestä jokaiseen työvaiheeseen on tarjolla paljon parempiakin tuotteita kuin ensi vuonna 70-vuotispäiväänsä viettävä WD-40. Ovat varmaan oikeassa, mutta keksittekös äkkiseltään yhtä monikäyttöistä liuosta? Jos WD-40 kävisi vielä deodorantista, eihän mies muuta suihkepulloa tarvitsisikaan.

Entäpä alussa mainittu ilmastointiteippi? Sen perusidean voi kiteyttää tiettävästi Oripäässä keksittyyn lentävään lauseeseen: ”Huolella teipattu on parempi kuin huonosti hitsattu!”

 

toimittaja
Timo Koskensalo
timo.koskensalo@avl.fi