Kauhavan miehet levittivät kuumaa tervaa Yläneen kirkon katolle

0
Esko Puhto toteaa Yläneen kirkon olevan tervaajien kannalta kohtuullisen helppo kohde. Katon harja on noin 24 metrin korkeudessa.

PÖYTYÄ/Yläne. Etelä-Pohjanmaan Tervapinta Oy:n Esko Puhto, Jyri Kujala ja Juhani Mäkinen laskevat sivelleensä tai oikeammin hiertäneensä yhteensä noin 1 300 kiloa tervaa Yläneen kirkon paanukatolle. Miesten käyttämä terva on poltettu kannoista ja se on peräisin Taivalkoskelta.

Puhto kuvailee pohjoisessa tuotettua tervaa jäykäksi tavaraksi. Tervatynnyrin alla on pohjalämmitin, tynnyrin sisällä on niin sanottu maitolämmitin ja vielä työmaanostimessakin on lämmitin, jotta terva pysyy juoksevana.

Viileähköllä säällä Puhto lämmittää tervan 60-asteiseksi. Paanun päällä terva viilenee ja jähmettyy lähes välittömästi.

Laadukas kotimainen terva maksaa noin 15 euroa kilolta, kun taas kiinalainen terva on hinnaltaan murto-osan siitä. Puhdon mukaan viimeksi mainittua ei kannata ainakaan kirkkojen katoilla käyttää, koska kiinatervan raaka-aineista ei yleensä ole tietoa, eikä lopputuloskaan ole sen myötä toivotunlainen.

Nostimesta on iso apu

Perinteinen tervaus kestää eteläpuolen lappeilla viisi vuotta ja pohjoispuolella tervausväli voi olla kymmenenkin vuotta.Yläneellä väli oli venähtänyt hieman liian pitkäksi ja vanha terva oli päässyt kuivumaan, mutta katto oli silti säilynyt hyvässä kunnossa. Tervamiehet uusivat pari paanua ja panivat kaksi vanhaa kattoluukkua umpeen.

Suurin osa työstä hoitui työmaanostimen avulla ja pieni osa urakasta jouduttiin tekemään köysien varassa. Vuodesta 1985 saakka kirkkojen kattoja tervannut Puhto muistelee tehneensä uransa alkutaipaleella liki kaikki tervaukset köysien ja piikkikenkien avulla. Hän kiittelee työmaanostinten helpottaneen työtä tuntuvasti.

Urakka Yläneen kirkolla alkoi jo heinäkuussa imeytystervauksella. Silloin tervattiin koko katto ja nyt eteläpuolen lappeet saivat lisäkerroksen. Ne ovat lujilla auringon porottaessa. Puhto kertoo mitanneensa Jalasjärven kirkon katolta 74,3 asteen lämpötilan.

Kauhavalainen E-P:n Tervapinta on urakoinut kuluneena kesänä 11 kirkkoa. Mikäli sää pysyy poutaisena, miehet toivovat pääsevänsä tervaamaan vielä Puolangan tapulin katon.