Kyrön Martoilla 85-vuotissynttärit

0
Maija Verho ja Paula Uotila esittelevät Kurkigalleriassa olevan marttanäyttelyn esineistöä.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrön Martat juhlivat 85-vuotissynttäreitään kakkukahvien merkeissä keskiviikkona. Pankin kerhohuone tulikin täyteen juhlijoita.

Jäseniä yhdistyksellä on vähän vajaa sata, joista noin kolmannes on aktiivisia.

–Nuoria saisi olla mukana enemmänkin, Paula Uotila Kyrön Martoista toivoo.

Martat ovat monessa mukana. Joka kuukausi järjestetään marttailtoja erilaisilla teemoilla. Myös retket ovat tärkeä osa toimintaa.

–Marttojen toiminnan voisi tiivistää niin, että siihen kuuluu kaikki kodinhoitoon ja yleiseen hyvinvointiin kuuluvat asiat, Paula Uotila tiivistää.

Alku kerhossa

Valtakunnallinen Martta-järjestö perustettiin vuonna 1899 hyvin toisenlaiseen Suomeen.

–Tarve järjestölle lähti siitä, että esimerkiksi lapsikuolleisuus oli hyvin korkea ja sitä pyrittiin alentamaan muun muassa valistamalla puhtauden merkityksestä, Maija Verho kertoo.

Kyrön Marttojen juuret ovat sata vuotta sitten perustetussa Karinaisten Marttayhdistyksessä. Kyrön Martat oli ensin Karinaisten Marttayhdistyksen kerho, kunnes itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen vuonna 1937.

–Monella yhdistyksellä oli pieniä kerhoja. Ei ollut autoja eikä kaikilla hevostakaan, joten kulkeminen oli hankalaa. Kokoontumisia pidettiin jäsenten kodeissa, joten kovin suurta joukkoa ei voinutkaan olla kerralla koolla, Verho kertoo.

Näyttely Kurkigalleriassa

Kyrön Marttojen taipaleesta on esillä näyttely Kurkigalleriassa syyskuun loppuun saakka.

Näyttelyssä on esillä muun muassa kahvikuppeja, esiliinoja, pukuja, Martta-sukkia, kunniakirjoja ja yhteistyökumppaneilta saatuja viirejä.

Kaikkea, mikä kertoo 85-vuotiaan yhdistyksen historiasta.