Lähiruokapäivä avaa taas ovet maatiloille

0
Santaniityn tila on ensikertalaisena mukana Lähiruokapäivässä. Ida ja Arto Kiiski myyvät tilamyymälässä tilan tuottamia vihanneksia.

PÖYTYÄ/Karinainen. Lauantaina järjestettävä Lähiruokapäivä avaa taas ovet maatiloille ja kutsuu ihmiset tutustumaan lähiruoan tuottajiin sekä muihin maaseudun toimijoihin. Aiemmilta vuosilta tapahtuma tunnetaan nimellä Osta tilalta -päivä.

Auranmaalta Lähiruokatapahtumaan on ilmoittautunut mukavasti paikallisia tuottajia ja toimijoita. Kaikki kohteet kiertämällä maaseudun elämästä ja alueen lähiruokatarjonnasta saa monipuolisen kuvan ja ostoskori täyttyy useamman aterian aineksilla.

Ensikertalaisena tapahtumaan on ilmoittautunut Santaniityn tila Karinaisista. Tila on perinteinen sukutila, mutta vielä uusi tulokas vihannesviljelyssä.

Santaniityn tilalla viljellään vihanneksia toista vuotta. Tilalla eletään siirtymäaikaa, sillä tila on luopumassa possuista sikatilojen kehnon kannattavuuden ja isäntä Arto Kiiskin astman vuoksi.

–Sikala on vanha ja piti miettiä, investoidaanko uuteen, Arto ja Ida Kiiski kertovat.

Sikalainvestoinnin sijaan he päätyivät hakemaan vihannesten viljelystä toimeentuloa. Kahden vuoden kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Pariskunta muun muassa iloitsee kuluneen kesän varhaiskaalisadon onnistumisesta ja hyvästä kysynnästä. Varhaiskaalin Kiiskit ottivat viljelyyn vasta tänä vuonna.

Santaniityn tilalla aiotaan keskittyä perinteisiin vihanneksiin kuten perunaan, porkkanaan, punajuureen, sipuliin ja lanttuun. Tilalla kasvatetaan myös avomaan kurkkua, kesäkurpitsaa ja viljakasveja sekä pienissä määrin myös paprikaa, chiliä ja tomaattia. Tilan tuotteita myydään toreilla sekä omalla tilalla entiseen kanalaan rakennetussa tilamyymälässä.

–Tarkoitus on, että etupäässä myymme tuotteitamme itse, ja kaikki mitä myymme, on omaa tuotantoamme, puutarhurin koulutuksen vihannesten viljelyä varten hankkinut Ida Kiiski kertoo.

Toistaiseksi Kiiskit ovat kasvattaneet vihanneksia melko pienellä alalla, eikä alaa ole tarkoituskaan määrättömästi kasvattaa. Pariskunta kokee, että viljelyalan pitäminen maltillisena mahdollistaa monipuolisuuden ja asiakastoiveiden toteuttamisen. Vihannesten viljelyn he toteavat olevan pitkälti käsityötä.

Asiakaskunta on Kiiskien mukaan löytänyt Santaniityn tilan tuotteet, mutta Lähiruokapäivään osallistumalla he pyrkivät edelleen kasvattamaan tietoisuutta.

Lähiruokapäivä lauantaina 10.9., lisätietoja https://ostatilalta.fi

 


Lähiruokapäivän avoimet tilat

Santaniityn Tila (Kyröntie 641, Karinainen): Tilamyymälä avoinna kello 10–16. Myynnissä perunoita, sipulia, porkkanaa, punajuurta ja lanttua.

Kreivilän tila (Suvitie 109, Oripää): Avoinna kello 12–18. Myynnissä ylämaankarjan lihaa ja lihajalosteita. Pihapiirissä myös nähtävänä lehmiä vasikoineen.

Heikolan Luomukanatila (Vanha Tampereentie 565, Aura): Avoinna kello 11–15. Munakioski ja paikalla myös Luonnon Kulta hunajayrittäjä tuotteineen. Esillä tilan koneita ja polkutraktoreita. Tilan 50-vuotisen kananmunatuotannon kunniaksi tarjolla makkaraa ja mehua kello 11–15.

Pieni Rehutehdas (Kirkkopoluntie 499, Pöytyä): Avoinna kello 11–18. Myynnissä kanan ja ankan rehuja sekä ankanmunia. Lintutarhassa ja pihalla voi tavata tilan siivekkäitä laaduntarkkailijoita. Lounasta tarjolla kello 11–15 ja myynnissä myös makeaa ja suolaista grillistä tai kioskista.

Nummenpään tila (Mäkkyläntie 239, Marttila): Avoinna kello 10–16. Myynnissä luomunaudan lihaa ja luomuhamppareita. Nähtävillä ylämaankarjaa ja muita eläimiä sekä tilan koneita.

Murtolan HamppuFarmi (Murtolantie 150, Marttila): Avoinna kello 11–15. Sään salliessa poniajelua hamppupellon vierustaa pitkin lapsille ja lapsenmielisille. Kävijöiden kesken arvontaa sekä paikan päälle tulijoille yllätyslahja.

Metsärannan puutarha (Liedonperäntie 576, Tarvasjoki): Avoinna kello 12–16. Myynnissä sokerimaissia, avomaankurkkua, purjoa, sipulia, kaaleja, persiljaa sekä Luonnon Kullan hunajaa. Lapsia hauskuuttaa maissilabyrintti. Säävaraus.

Wanha Kanala (Oripääntie 1120, Loimaa): Avoinna 11–16. Wanhan Kanalan pihapiirissä ja sisätiloissa avoimet ovet. Myynnissä maittavaa lounasta, kotileipomotuotteita ja kananmunia.