Mepulla iloitaan viennin vetämisestä ja raaka-aineiden hintapiikin taittumisesta

0
Yläneellä valmistetut Mepun tuotteet ovat saaneet vahvan jalansijan Skandinaviasta sekä itäisen Euroopan maista.

PÖYTYÄ/Yläne. Mepu Oy on vuosien ajan suojannut 60 prosenttia ostamansa sähkön hinnasta. Hallituksen puheenjohtaja Janne Käkönen sanoo järjestelyn turvaavan sähkölaskun ennustettavuutta ja samalla se mahdollistaa pörssisähkön hyvien puolien hyödyntämisen. Nykyinen suojaus on voimassa maaliskuuhun asti.

Käkönen on lähes varma, että yrityksen sähkölasku tulee nousemaan keväällä tuntuvasti.

– Vaikka materiaalien hinnat laskevat, niin sähkön hinta vetää monen yrityksen lujille. Mekään emme ole pystyneet lisäämään kaikkia korotuksia tuotteiden hintoihin, Käkönen kertoo.

Sähkön kulutuksen vähentäminen ei tunnu hänen mielestään realistiselta tavoitteelta.

– Energialaskua on pienennetty jo aiemmin vaihtamalla öljylämmitys ilmalämpöpumppuihin ja loisteputket ledeihin, Käkönen luettelee.

Automaattisten koneiden energiankulutus on melko maltillista. Eniten energiaa Mepun tuotantolinjalla kuluttavat levytyökeskus sekä laserleikkuri. Yösähköllä saavutettava säästö on Käkösen mukaan sen verran marginaalinen, ettei yrityksessä kannata ryhtyä tekemään yövuoroja.

Minkälainen tilanne vallitsee myyntimarkkinoilla?

Käkönen vastaa Mepun ulkomaankaupan kasvaneen 40 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kun taas Suomessa käyty kauppa on vähentynyt.

Yläneellä valmistetut kuivurit, siilot, lämmönlähteet ja kuljettimet käyvät kaupaksi etenkin Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa sekä Puolassa.