Sulkuventtiilit kartalle kuntalaisten avustuksella – Paikkatietoa tarvitaan esimerkiksi vesivahinkojen varalta

0
Petri Lehtonen, Aki Vuorinen ja Elisa Heimonen testasivat sulkuventtiilien kartoitussovellusta Riihikoskella.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Ensi viikon aikana Pöytyän kunta aikoo esitellä nettisivuillaan kännykkäsovelluksen, jonka avulla pyritään kartoittamaan kiinteistöjen vesisulkuventtiilit. Johtavan rakennustarkastajan Aki Vuorisen mukaan venttiilejä on todennäköisesti tuhansia ja osa niistä on hyvinkin vanhoja. Kunnalla ei ole varmaa tietoa kaikkien sulkuventtiilien paikoista, eivätkä niitä välttämättä tiedä kiinteistöjen nykyiset omistajatkaan.

Jotkin sulkuventtiilit ovat voineet hautautua aikojen saatossa tiheän kasvillisuuden sekaan tai jopa maan alle. Rakennustarkastaja-rakennusmestari Petri Lehtonen kertoo, että sulkuventtiilejä tarvitaan äärimmäisen harvoin, mutta tosipaikan tullen ne olisi hyvä löytää pikaisesti. Tarve iskee, jos kiinteistössä sattuu esimerkiksi vesivahinko eikä rakennuksen pääsulku toimi. Silloin vedentulo kyetään katkaisemaan sulkuventtiilistä.

Kunnan tavoitteena on, että sulkuventtiilit saataisiin karttapohjalle kahden vuoden kuluessa. Kartoitus tapahtuu siten, että kiinteistöjen omistajat tai heidän avustajansa menevät kännykän nettiselaimella osoitteeseen poytya.kartoitus.app.

Osoite ohjaa kyselylomakkeeseen, jonka alussa olevaan karttaan merkataan sulkuventtiilin paikka. Kyselyyn kannattaa vastata astelemalla kännykän kera sulkuventtiilin luo.

Kyselyn karttaohjelma paikantaa sijainnin puhelimen avulla, joten sijaintitäpän pitäisi olla automaattisesti oikealla paikalla. Tarvittaessa sijainnin voi määrittää manuaalisesti. Lisäksi ilmoittajaa pyydetään kirjoittamaan sulkuventtiilin osoite ja ottamaan siitä kuva. Vuorinen ja Lehtonen toivovat, että kuvissa näkyisi venttiilin lisäksi mahdollisuuksien mukaan tie, rakennus tai muu tunnistettava kohde.

Mikäli venttiili jää löytymättä, kyselyyn kannattaa silti vastata ja kertoa ongelmasta kohtaan, jossa pyydetään palautetta. Samalla tulee panna rasti yhteydenottopyyntö-ruutuun.

– Sitten tulemme sopivana hetkenä paikan päälle ja etsimme venttiilin yhdessä, Lehtonen sanoo.

Sulkuventtiilien kartoitusidea on peräisin Pöytyän vanhus- ja vammaisneuvoston kevättalvella 2022 tekemästä aloitteesta.