Yrittäjät ansaitsevat viikkonsa

0

Yrittäjyys on näkynyt kuluvalla viikolla Auranmaallakin monella tapaa, onhan meneillään yrittäjäviikko. Tapahtumat huipentuvat lauantaina Aurassa järjestettävään Auranmaan yrittäjägaalaan. Tapahtuma on ensimmäinen laatuaan, mutta ajatuksena on, että tapahtumasta tulisi vuosittainen ja se järjestettäisiin vuoronperään eri puolilla Auranmaata.

Suomessa on eletty poikkeusaikoja jo kaksi ja puoli vuotta. Koronaa seurasi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut energiakriisi. Kriisit ovat kohdelleet eri alojen yrittäjiä hyvin eri tavoin. Esimerkiksi tapahtumat ja ravintolat kärsivät koronasta pahoin, jotkut alat kuten tietoliikenne jopa hyötyivät poikkeustilasta.

Nyt käsillä oleva energiakriisi kurittaa lähes kaikkia yrityksiä, sillä energiaa tarvitaan kaikkialla.

Kriisin aikana suomalaiset yrittäjät ovat osoittautuneet sitkeiksi. Pelättyä konkurssiaaltoa ei ole nähty, osa kiitoksista kuuluu myös valtion tukitoimille.

Yhteiskunta lepää elinvoimaisen yrityskentän varassa. Julkinen valta ei voi tehdä kannattamattomasta yritystoiminnasta kannattavaa, mutta paljon nykyistä enemmän se voisi yrittämisen helpottamiseksi tehdä. Olisi panostettava yrittäjien jaksamisen tukemiseen, joustavaan rahoitukseen ja byrokratian keventämiseen. On myös suuria kuntakohtaisia eroja, kuten selviää joka vuosi tehtävästä yrittäjäbarometrista.

Auranmaalla muiden kuntien kannattaa ottaa oppia Marttilasta ja Liedosta, jotka molemmat voittivat kuluvana vuonna omat sarjansa, kun etsittiin yrittäjämyönteisiä kuntia.