Aluksi Wärrillä oli Valmet sekä kyntöaura – Nyt hän pyörittää 1,7 miljoonan liikevaihtoon yltävää yritystä

0
Pentti Wärri aloitti hiljattain kiviainesmyynnin. Murskaimen tuottama sepelikasa on hänen kotikulmillaan Pöytyällä.

PÖYTYÄ. Varusmiesaikanaan Pentti Wärriä ohjeistettiin menemään työttömyyskortistoon, jos asevelvollisuusajan jälkeen ei ole tiedossa töitä.

– Tein kuten käskettiin. Olin kaksi päivää kortistossa ja totesin, ettei se ole minun juttuni, Wärri kertoo.

Siltä seisomalta hän meni pankkiin hakemaan lainaa, osti keltaruskean Valmetin ja lainasi naapurilta kyntöauran. Varusteet hankittuaan nuorimies pani ilmoituksen lehteen, jossa hän kertoi suorittavansa syyskyntöjä.

Niin lähti Wärrin yrittäjäura käyntiin. Välillä hän teki töitä myös muiden palveluksessa hitsaajana sekä laitosmiehenä. Vuonna 1986 Wärri osti kotitilansa ja ryhtyi viljelemään maata.

– 1990 hankin päähänpistosta kaivinkoneen ja lisäksi päätin tehdä hallin broilerinkasvatusta varten. Velkaa oli siinä vaiheessa vaikka kuinka paljon ja korkoprosentti oli 16, mies muistelee.

Hän luotti selviävänsä paiskimalla uutterasti töitä: aamulla aikaisin kanalaan, päiväksi ojittamaan metsiä ja illalla taas kanalaan. Puurtaminen tuotti tulosta ja mukaan tulivat vielä metsäkoneetkin.

Niitä ajettiin kahdessa vuorossa. Toisinaan Wärri teki remotteja yön pikkutunneille asti, jotta koneet olivat kunnossa aamuvuorolaisille.

Pojan syntymä 1999 sai Wärrin lopettamaan ympärivuorokautista uurastamista vaatineet metsäkoneurakat. Hän hankki metsäkoneiden tilalle kaivureita.

Poika on isän jäljillä

Tällä hetkellä Wärrin kaivukoneilla tehdään muun muassa maanmuokkaustöitä sekä metsäteiden perusparannuksia. Mies luottaa urakoita riittävän niin kauan kuin palkattuna on taitava henkilökunta ja käytössä on kunnon kalusto. Jokin aika sitten mukaan liiketoimintaan tuli kiviainesmyynti.

Töidensä ohella Wärri seuraa poikansa Oskari Wärrin liiketoimia. Oskarin yrittäjäura alkoi teini-iässä lahjaksi saadun raivaussahan turvin ja nyt hän pyörittää yhtiökumppaninsa Heikki Simolan kanssa Aurassa toimivaa autoliike WS Motors Oy:tä.

Ikää Pentti Wärrillä on 59 vuotta. Sitä miettiessään hän tuumaa, että eläkkeeseen on aikaa ja olisi kiva kehitellä vielä jotakin uutta, mutta juuri nyt maltti on valttia.

– Täytyisi investoidakin moneen asiaan, mutta tällä hetkellä on vaikea tehdä päätöksiä. Kukaan ei osaa sanoa, mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan, Wärri tuumii.

Untuvikot kirmaavat pehkuilla

Työnjako menee Wärrin yrityksessä siten, että työntekijät ajavat koneita ja yrittäjä keskittyy hoitamaan kanaloita. Muualla työssä käyvä puoliso auttaa kanalassa viikonloppuisin ja hoitaa myös yrityksen taloushallinnon.

Haastattelua edeltävänä päivänä B. R. Oileriin toimitettiin Mynämäeltä DanHatchin hautomolta 100 000 untuvikkoa.

Wärrin toimiston ikkunasta näkyy, miten vajaan kahden päivän ikäiset linnut kirmaavat turvealustalla. Eläinten hyvinvointiin on kiinnitetty runsaasti huomiota sinä aikana, kun Wärri on ollut alalla. Vielä 90-luvulla tavoiteltiin mahdollisimman suuria lihakilomääriä per neliömetri. EU:n myötä ryhdyttiin säätelemään, paljonko tietynkokoisia lintuja voi olla neliömetriä kohden.

Lintujen kasvaessa katosta lasketaan orret. Kanalan pohja pyritään pitämään mahdollisimman kuohkeana ja pehmeänä. Linnuille pyritään tarjoamaan myös erilaisia virikkeitä.

Kasvatusaikana, 34 päivässä, lintujen paino nousee noin 2,3 kiloon. Tuon jälkeen ne kuljetetaan teurastamoon Raumalle.

Kiitokset paikalliselle pankille

Yrittämisen rinnalla Pentti Wärri on ollut 32 vuotta kuntapolitiikassa kokoomuksen edustajana.

Vaikka päätöksenteko tarjoaa mielenkiintoisia näkökulmia asiaan jos toiseenkin, nyt se saa riittää – enää Wärri ei aio asettua ehdolle. Kuntaliitoskunnan päätöksentekoa mies kuvaa tilkkutäkiksi, jossa valtaa käyttävät puolueiden lisäksi kylät. Siihen hän haluaa muutosta.

– Toivottavasti seuraava sukupolvi pystyy unohtamaan vanhat kuntarajat, Wärri toivoo.

Kiitoksen sana häneltä lähtee omasta ja muidenkin yrittäjien puolesta pankin suuntaan.

– Kyrön seudun osuuspankissa ymmärretään yrittäjää ja pystytään vastaamaan yrittäjän tarpeisiin nopeastikin.

B. R. Oiler Oy

Aputoiminimenä Maankaivuu P. Wärri.

B. R. Oiler Oy perustettiin 1998, Maankaivuu P. Wärri on vuodelta 1990.

Toimiala: Siipikarjankasvatus, koneurakointi ja kiviainesmyynti.

Liikevaihto: Noin 1,7 miljoonaa euroa.

Henkilökuntamäärä: 4.

Vuoden pöytyäläinen yritys.