Koskelaislapset tarttuivat innolla uusiin harrastuksiin

0
Koskella käynnistyivät kunnan järjestämät harrastamisen Suomen mallin -mukaiset harrastusryhmät. Parkour sai harrastusryhmistä suurimman suosion.

KOSKI. Harrastamisen Suomen malli sai Koskella alakouluikäisten keskuudessa innostuneen vastaanoton. Talolan koulun noin 133 oppilaasta sata aloitti uuden harrastuksen kunnan käynnistämissä harrastusryhmissä. Erityisen innostuneita lapset olivat kokeilemaan parkouria. Yläkouluikäisissä kiinnostus uuden harrastuksen aloittamiseen oli vaisumpaa, mutta hyvinvointikoordinaattori Katri Honkalan mukaan tätä osattiin odottaa.

–Harrastaminen pitää aloittaa nuorena, jotta harrastamisen kulttuuri säilyy, hän toteaa.

Kosken kunnan vapaa-aikatoimi sai Lounais-Suomen Aluehallintovirastolta 10 000 euron avustuksen lasten ja nuorten harrastamiseen. Avustuksen ja kunnan omarahoituksen avulla käynnistettiin lokakuun alussa harrastusryhmät harrastamisen Suomen mallin mukaisesti.

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Kerran viikossa tunnin kerrallaan kokoontuvat ryhmät jatkavat toimintaansa kevääseen asti. Honkala toivoo, että jatkoa saadaan myös ensi lukuvuodelle.

–Harrastusryhmät valikoituivat lasten omista toiveista, mikä varmaan on ryhmien suuren suosion salaisuus, hän sanoo.

ALAKOULULAISILLE käynnistettiin parkourin lisäksi askartelu- ja palloiluryhmät, yläkoululaisille musiikki- ja kuntosaliryhmät. Ryhmien ohjaajina on kunnan liikunnanohjaajia sekä opettajia ja koulunkäynninohjaajia. Parkouriin saatiin apua Parkour Akatemialta hankitusta LoikkaKopla-videopalvelusta.

–Tämä on monen yhteistyötahon työn tulos, että saatiin toiminta pyörimään, Honkala toteaa.

Järjestelyjä vaati muun muassa kyytien järjestäminen, Koskella nimittäin lähdettiin siitä, että kyydin puuttuminen ei saa olla esteenä harrastusryhmään osallistumiselle.

Tokaluokkalainen Elle Sarapik kertoi valinneensa askarteluryhmän, koska askartelu on hänen mielestään kivempaa kuin palloilu ja koska hänellä on jo kaksi urheilullista harrastusta. Vitosluokkalainen Tuomas Truss puolestaan lähti muuten vaan kokeilemaan parkouria ja ainakin ensimmäiset kerrat olivat tuntuneet hyviltä.

–Muita harrastuksia minulla ei kauheasti ole, Tuomas kertoi.

Honkalan käsityksen mukaan koskelaislapset ovat aktiivisia harrastamaan, mutta valtakunnallisesti harrastaminen on ollut laskusuunnassa. Yläkoululaisten hän toivoi vielä aktivoituvan ilmoittautumaan mukaan uusiin harrastusryhmiin.

Musiikkiryhmää vetävän Hans Jullan mukaan ryhmässä keskitytään soittamiseen ja hauskanpitoon.

–He tekevät sellaista musiikkia, mitä haluavat tehdä ja soittotaidot menevät omalla painollaan eteenpäin, Julla sanoi ja iloitsi siitä, että myös niille nuorille tarjoutui mahdollisuus musisoimiseen, jotka eivät ole ottaneet musiikkia valinnaisaineeksi.