Kuluttajien säästämisinto heikensi luomumunan menekkiä

0
Pasi ja Janne Heikola siirsivät tilansa luomuun vuonna 2019. (Kuva: Samuel Kankare)

AURA. Aivan Auran ja Liedon rajalla sijaitseva Ylhäisten tila siirtyi tuottamaan luomumunia vuonna 2019. Veljesten Janne ja Pasi Heikolan omistamalla tilalla kananmunia on tuotettu viisikymmentä vuotta.

Perspektiiviä löytyy, sillä ensimmäiset kirjalliset maininnat tilasta ovat vuodelta 1776. Sukupolvien ketjussakin on jo kymmenkunta lenkkiä.

Kanoja tilalla on 9000. Luomukanalaksi se on kohtuullisen paljon, mutta tavanomaisessa kanalassa kanoja on yleensä 20-30 000.

–Meillä oli aikaisemmin virikehäkkejä, mutta siirryimme luomuun markkinatilannetta ennakoiden. Neljä vuotta näytti hyvältä ja viime vuonna suunnittelimme jopa kanalan laajentamista, mutta ne suunnitelmat ovat nyt jäissä, Janne Heikola kertoo.

Säästäminen näkyy hyllyllä

Luomukanalan näkymiä synkentävät ennen muuta kaksi asiaa: kallistunut energia ja kuluttajien muuttunut ostokäyttäytyminen.

–Kun ihmiset säästävät epävarman talous- ja maailmantilanteen vuoksi vähän kaikesta, käy entistä useammin niin, että kalliimpi luomumuna jää hyllyyn ja valitaan halvempi tavanomaisesti tuotettu, Janne Heikola kertoo.

Hänen mukaansa monella kuluttajalla on myös kohtuullisen vähän tietoa siitä, miten luomumuna eroaa tavanomaisesta.

–Perustimme hiljattain oman myyntipisteen. Osa asiakkaista ihmettelee esimerkiksi sitä, että kanat ulkoilevat, vaikka kanojen ulkoilumahdollisuus on luomussa pakollista kesäkuun alusta syyskuun loppuun, Janne Heikola sanoo.

Omaa myyntipistettä on toistaiseksi markkinoitu lähinnä sosiaalisessa mediassa Heikolan luomutilan markkinointinimellä.

Korkeammat kustannukset

Luomun korkeampi kustannus koostuu pitkin ketjua. Rehun on oltava luomua ja satotasot ovat luomussa noin kolmanneksen pienemmät kuin tavanomaisessa tuotannossa. Toisaalta muokkausta tarvitaan enemmän, mikä nostaa polttoainekustannuksia.

Osa peltomaasta kuluu kanojen laidunnukseen. Kanalassa pitää olla ikkunat ja enemmän tilaa per kana kuin tavanomaisessa tuotannossa.

–Luomu on hyvin tarkkaan valvottua. Tarkastus tehdään joka vuosi ja kaikesta pitää olla dokumentti. Esimerkiksi ostorehusta pitää olla tieto, mistä se on peräisin, Janne Heikola kertoo.

Maailmantilanne on vaikeuttanut rehujen saatavuutta. Esimerkiksi ennen Ukrainan sotaa maasta tuotiin luomuviljeltyä soijaa Suomeen.

Tiukkoja neuvotteluja

Hyvä puoli luomussa on, ettei keinolannoitteita käytetä, joten niiden rajusti noussut hinta ja epävarma saatavuus eivät vaikuta toimintaan.

Toisaalta traktoreissa ja muissa maatalouskoneissa käytettävä polttoaine on yhtä kallista kuin tavanomaisillakin tiloilla. Myös kaupan kanssa käytävät neuvottelut ovat yhtä vaikeita tuotantosuunnasta riippumatta.

–Sähkösopimus on meillä onneksi kiinteähintainen ja vielä vuoden voimassa ja lämmityksessä käytettävä hake tulee omasta metsästä, Janne Heikola kertoo.

Tuottaja on kuitenkin ahtaassa raossa.

–Kauppa ei juuri katteistaan tingi, meilläkin kananmunasta saatava hinta on tuotantokustannusten kallistumisesta huolimatta pysynyt suurin piirtein samana, Janne Heikola sanoo.

Kananmuna säilyy huoneenlämmössä

Ikuisuuskysymys on, miten keitetyn kananmunan kuoren saa irti helpoiten.

–Jos muna on tuore, kuori lähtee huonommin irti. Se auttaa, jos siirtää keitetyn munan kylmään veteen eli pelästyttää sen, mutta vielä varmempi keino on odottaa vähän aikaa, ettei muna ole ihan tuore, Pasi Heikola neuvoo.

Raa´at kananmunat kannattaa puolestaan säilyttää huoneenlämmössä eikä siis jääkaapin munakennossa. Se säilyy hyvänä parikin kuukautta.