Maun salaisuus piilee levollisuudessa – Hokunien tilalta lähtee possua auranmaalaisten ruokapöytiin

0
Toni Hokunin mukaan saparoiden asennosta on helppo huomata, miten eläimet voivat.

AURA, VEHMAA. Auran Palvituotteen asiakkaat ovat kummastelleet, miten Vehmaalta kotoisin oleva possu maistuu kertakaikkisen hyvältä. Vanhemmat ihmiset väittävät maun olevan samanlainen kuin niin sanotuissa kotipossuissa.

Palvituotteen toimitusjohtaja Timo Karonen sanoo hämmästelleensä samaa asiaa, eikä hänellä ole yksiselitteistä vastausta.

Karosen mukaan vehmaalaisen Vallan Maukkaan kasvattamien ja teurastamien sikojen erilaisuuden huomaa viimeistään siinä, kun ruhoista irrottaa nahan. Se lähtee pehmeästi. Karonen sanoo laadun näkyvän myös siten, että Vehmaalta toimitettu sianliha säilyttää tuoreen olemuksensa pidempään kuin jotkin toiset lihat.

Osa Vehmaan possusta päätyy Palvituotteen myyntitiskiin ja osa lähtee Aurasta jalosttettuna muille jälleenmyyjille sekä takaisin Vehmaalle, Vallan Maukkaan itsepalvelumyymälään.

Rohkea investointi

Auran Palvituote ja Vallan Maukas ryhtyivät yhteistyöhön kuutisen vuotta sitten. Vallan Maukkaan yrittäjät Tiina ja Toni Hokuni olivat juuri saaneet valmiiksi tilateurastamonsa sekä sen yhteydessä olevan myymälän.

Hokunit miettivät teurastamoinvestointia huolella. Tiina Hokunin mukaan pohtimisessa meni niinkin pitkään, että peli piti viheltää poikki: joko ryhtyä osin hullulta tuntuneeseen hankkeeseen tai antaa olla.

Hokunit ovat viljelleet tilaansa 1700-luvulta lähtien. 1980-luvulla Tonin vanhemmat Jari ja Sirkka-Liisa Hokuni ryhtyivät kasvattamaan sikoja.

Teurastamon kannattavuutta laskiessaan Tiina ja Toni Hokuni tutkivat karttaa ja totesivat pystyvänsä tarjoamaan teurastuspalvelua Ahvenanmaan, lähisaariston ja mantereen tuottajille.

– Saaristolaiset tuovat lampaita ja nautoja käydessään asioilla Turun seudulla, Toni Hokuni selittää.

Hiljalleen Hokunit ovat vakuuttuneet, että he tulivat tehneeksi järki-investoinnin. Pienteurastamo ei ole kultakaivos, mutta tulos on pysynyt plusmerkkisenä.

Virikkeinä pahnoja ja lehtiä

Omassa teurastamossako piilee maukkaan lihan salaisuus?

Tiina ja Toni Hokuni sanovat asian olevan pitkälti näin.

Siat ovat koko elinaikansa Hokunien tilalla. Ne eivät pääse stressaantumaan kuljetuksissa ja nimenomaan sen Toni Hokuni arvelee tuntuvan myös maussa. Hän kertoo sikojen stressaantuvan nopeammin kuin nautojen. Stressireaktiossa lihan pH-arvo nousee.

Tilan omia eläimiä teurastetaan maanantaisin. Jo keskiviikkona niiden lihaa on kuluttajien lautasilla.

Hokuneilla on 80 emakon yhdistelmäsikala. Possut ruokitaan tilan omilla pelloilla kasvatetulla viljalla ja herneellä. Tarvitsemansa kivennäiset ja vitamiinit eläimet saavat Tarvasjoella valmistetusta soija- ja gmo-vapaasta tiivisteestä.

Virikkeinä possuilla on pahnasilppua sekä sanomalehteä, joita jaetaan niille aamuin illoin. Lisäksi karsinoissa on puusta tehtyjä ”leluja”. Joutilaat emakot ulkoilevat halutessaan toukokuusta lokakuuhun ja säiden salliessa pidempäänkin.

Hokunit kasvattavat myös villasikaa eli Mangalitza-possua. Niitä on yhteensä toistasataa.

Kaksi jämptiä toimijaa

Tulevaisuuteen Vallan Maukkaan yrittäjät suhtautuvat varovaisen toiveikkaasti. Pariskunta toivoo laadun ja maun kantavan, vaikkakin hintojen nouseminen kautta linjan huolettaa heitäkin. Yksinomaan hinnoittelulla perheyritys ei pysty kilpailemaan, ei etenkään markettien sisäänheittotarjouksia vastaan.

Tilalla jännitetään myös mahdollisia säästösyistä tehtäviä sähkökatkoja. Vallan Maukas on anonut pääsyä katkojen ulkopuolelle jätettävien yritysten listalle.

– Sähkökatko aiheuttaa melkoisen hässäkän, kun virtaa ryhdytään tekemään traktoriaggregaateilla. Silloin on kiire toimia, etteivät eläimet kärsi eivätkä kylmiöt lämpene, Toni Hokuni sanoo.

Palataanpa lopuksi alkuperäiseen aiheeseen eli maukkaaseen ruokaan. Kun Auran Palvituotteen myyntitiskin äärellä hämmästellään merkillisen maukasta sianlihaa, niin Vehmaan myymälässä kiitellään puolestaan Palvituotteen väen lihanjalostustaitoja.

– Sen lisäksi että Auran Palvituotteessa tehdään hyviä tuotteita, siellä ollaan jämptejä. Aikataulut sekä annetut lupaukset pitävät, Tiina Hokuni kehuu.