Metsä on voimavara

0

Yläneen Luontokapinetin Tairekalleriassa on kuluvan kuun loppuun saakka esillä kahden luontoaihein valokuvaajan Paavo Valtasen ja Miikka Lappalaisen valokuvanäyttely. Kannattaa käydä katsomassa. Lappalainen toteaa tämän lehden jutussa osuvasti, että luonnossa liikkuessa tulee aina jotakin uutta vastaan. ”Luonto on ylivoimainen”, hän toteaa.

Aikoina, jolloin uutiset tuntuvat olevan joko huonoja tai vielä huonompia, kannattaa kääntää katse luontoon. Luonto on yksi Auranmaan suurimmista vahvuuksista. Metsät ovat jokaisen saavutettavissa eikä kännykkä taskussa kulkevan tarvitse pelätä eksymistä. Jos ei itse löydä kotiin, kännykän karttaohjelma kyllä löytää.

Metsät ovat voiman lähde. Niitä pitää arvostaa, mutta myös hoitaa. Viime viikolla uutisiin nousi EU:n suunnitelmat puuttua kovalla kädellä Suomen metsiin. Luontoa halutaan ennallistaa. Suunnitelmissa unohtuu ainakin kaksi tärkeää asiaa. Metsät ovat suurimmaksi osaksi yksityistä omaisuutta. Mitä paremmin metsää hoidetaan, sitä paremmin se tuottaa. Lisäksi hyvin hoidettu metsä sitoo hiiltä paremmin kuin hoitamaton. EU:n suunnitelmista kuuluu kaipuu menneisyyteen.

Metsien arvostaminen ei kuitenkaan merkitse niiden museoimista. On tietysti makuasia, onko liikkuuko mieluummin kansallispuiston hoitamattomassa metsässä vai talousmetsässä. Suojeltuja metsiäkin meiltä löytyy nytkin sangen paljon, joten erämaiden ystävillekin riittää samottavaa.