Elisenvaaran yhtenäiskoulun historia elämänmakuisesti kansien väliin

0
Puitteet muuttuu, mutta koulu jatkuu. Eeva Fransman on kokoamassa Elisenvaaran yhtenäiskoulusta historiikkia koulun 100-vuotisjuhlavuodeksi 2027. Koulun pitkän historia viimeisimpiä vaiheita on vanhan koulurakennuksen purku Fransmanin taustalla näkyvää Monnilaa lukuun ottamatta.

PÖYTYÄ. Elisenvaaran yhtenäiskoulusta on tekeillä historiikki. Työhön ryhtynyt Eeva Fransman toteaa, että Kurkijoella perustetun koulun historian alkuvaiheet on hyvin dokumentoitu, mutta lähiaikoina ei ole tehty yhtenäistä, koulun koko historiaa kokoavaa historiikkia. Fransmanin tavoitteena on saada työ valmiiksi Elisenvaaran yhtenäiskoulun juhlavuodeksi 2 027, jolloin koulu täyttää 100 vuotta.

Kirjaa varten Fransman käy läpi viralliset arkistot ja dokumentit, mutta myös haastattelee koulun entisiä ja nykyisiä oppilaita sekä henkilökuntaa. Hän haluaa elävöittää faktatietoja aidoilla, elämänmakuisilla tarinoilla ja kuvilla.

–Muistot voivat olla ihan muutamankin virkkeen mittaisia ajatuksia siitä, miten on kokenut tietyt hetket tai paikan, Fransman rohkaisee matalalla kynnyksellä kertomaan omista kouluajoista.

–Toivon, että mahdollisimman moni kokee omat muistonsa arvokkaiksi, hän jatkaa.

Koulun merkkipaalut ja tunnetut henkilöt tulevat luonnollisesti mukaan, mutta Fransmanilla on haussa erityisesti tarinat ja kuvat koulun arjesta. Hän on myös kiinnostunut koulun kaikista aikakausista ja toivoo, ettei vanhaa historiaa arvotettaisi lähihistoriaa arvokkaammaksi.

–Korona-aika on yhtä lailla historiaa kuin sota-ajat.

ELISENVAARAN yhtenäiskoulun historiaa ei Fransmanin mukaan voi myöskään kirjoittaa ilman, että huomioi yhtenäiskouluun yhdistetyt kyläkoulut. Elisenvaaran yhtenäiskoulun historiikista onkin tulossa myös entisen Karinaisten alueen koulujen sekä Kaulanperän koulun historiat yhteen kokoava teos.

Historiikin kokoaminen on Fransmanin oma idea, jolle hän kertoo saaneensa vaikuttavan taustatuen. Haastateltaviakin hän on jo tavoittanut ympäri Suomen.

–Hienoja lähteitä ihmisten kotiarkistoista on löytynyt, Fransman iloitsee.

Fransman on arkeologian opettamiseen vaihtanut alanvaihtaja. Akateeminen mieli kuitenkin kaipaa edelleen tutkimus- ja kirjoitusprojekteja. Fransman on aiemminkin kirjoittanut historiikkeja, mutta ei kouluista. Suomen koululaitoksen historiaa tutkittuaan hän joka tapauksessa tietää jo kertoa, ettei koululaitoksen historiassa ole osaa, jota Elisenvaara ei olisi kokenut.

Elisenvaarassa erityisluokanopettajana ja toisena apulaisjohtajana työskentelevä Fransman ei ole itse käynyt koulua Elisenvaarassa. Hänen mukaansa voi olla ihan hyväkin asia, että koulun historiaa tarkastelee ulkopuolisen silmin.

–Kun kaikki kontaktit ja tarinat ovat uusia, ei tule arvotettua, mitä ja kenen tarinoita kerää, hän miettii luvaten käydä kaikki alkuperäislähteet läpi.

Onko sinulla muistoja ja kuvia Elisenvaaran yhtenäiskoulusta? Haluaisitko omat muistosi osaksi koulun historiikkia? Ota yhteys Eeva Fransmaniin 040 185 6566.