Historian ensimmäinen Vuoden oripääläinen on valittu

0
Sunnuntaina ensimmäistä kertaa jaettu Vuoden oripääläinen -tunnustus meni Oripään Reservialiupseerit ry:lle. Kunniakirjan ja Päivi Liinojan tekemän lyhdyn ottivat vastaan sihteeri Suvi Lähteenmäki ja puheenjohtaja Anssi Isotalo. (Kuva: Sari Holappa)

ORIPÄÄ

Oripäässä siirryttiin uuteen aikaan, kun 18 vuotta jatkunut perinne Sora-Sannin ja Vesi-Vihtorin valinnasta jäi historiaan. Arvonimien tilalle otettiin käyttöön Vuoden oripääläinen -tunnustus.

Kautta aikain ensimmäisen tunnustuksen sai yhdistys nimeltään Oripään Reservialiupseerit ry. Kirjastonjohtaja Mari Kujanpää perusteli valintaa muun muassa näin:

–Kuluneena vuonna 60 vuotta täyttänyt yhdistys on mukana todella monipuolisesti ja näkyvästi Oripäässä. He auttavat koululaisia tienylityksessä, he ovat mukana itsenäisyyspäivän lippuvartiossa, Villen Jotoksessa ja monessa muussa, hän kiitteli.

Puheenjohtaja Anssi Isotalo ja sihteeri Suvi Lähteenmäki ottivat nöyrin mielin kunniakirjan ja oripääläisen Päivi Liinojan tekemän lyhdyn vastaan.

–Emme olisi arvanneet, että tunnustus voi tulla myös yhdistykselle, mutta olemme hyvin otettuja tästä kunniasta, he sanoivat heti julkistuksen jälkeen.

Lyhdyn he aikovat sijoittaa kunniapaikalle, ja se tulee myös kiertämään eri tilaisuuksissa mukana.

Jäsenmäärä on kasvussa


Vajaa 90-jäsenisen maanpuolustusyhdistyksen jäsenmäärä on Anssi Isotalon mukaan kasvanut mukavasti tänä vuonna. Kun normaalisti liittyjiä on vuodessa yksi tai ei yhtään, nyt uusia on tullut mukaan viitisen henkeä.

–Maailmantilanne vaikuttaa siihen, että ihmiset haluavat liittyä, Lähteenmäki totesi.

Paikallisyhdistyksen keskeinen toimintamuoto liittyy reserviläisurheiluun. Tänäkin vuonna se oli mukana järjestämässä valtavaksi massatapahtumaksi noussutta Villen Jotosta, johon osallistui viisisataa kilpailijaa. Lisäksi kesällä Oripään frisbeegolfradalla pidettiin Reserviläisurheiluliiton frisbeegolfin SM-kisat. Yhdistys järjestää myös muun muassa ampumakoulutusta jäsenilleen.

Tärkeä varainkeruumuoto on ollut Okra-maatalousnäyttely, jossa jäsenet ovat toimineet järjestyksenvalvojana.

–Nyt onkin ollut vähän pahempi tilanne, kun sitä ei ole koronan vuoksi voitu järjestää kolmeen vuoteen, Isotalo pahoitteli.

Lahjatoiveet pukille


Oripään Osuuspankin aukiolla sunnuntai-iltana pidetty joulunavaus keräsi väkeä runsaasti paikalle. Riisipuuroa jakamassa ollut Matti Kulmanen sanoi kippoja menneen tunnin aikana 260. Puuroa hakemaan tulleet kymmenvuotiaat ystävykset Anni Toivonen ja Miida Peltola kertoivat sen olevan heidän joulunajan yksi lempiruoista.

–Kinkku on paras, mutta puurokin on hyvää.

Joulussa tyttöjä viehättää Annin mukaan lumi ja pimeys, Miidaa puolestaan rauhallisuus.

–Mummilassa on myös kivaa, kun siellä näkee sukulaisia, Miida totesi ja kertoi mummin asuvan Pihtiputaalla.

Virttaalaisveljekset Miro , 3, ja Miko , 2, Perämäki olivat tulleet paikalle pukin houkuttelemana. Mirolla oli esittää myös lahjatoive Korvatunturin ukolle:

–Kaikkea, kuului lyhyt ja ytimekäs toivomus.

Pöytyän Haverilta pukkia tervehtimään tullut Amanda Puiston , 4, lahjatoive oli sen sijaan huomattavasti täsmällisempi. Pinkkiin väriin ihastunut ja jouluihmiseksi tunnustautuva Amanda toivoi pukilta pinkkiä joulukuusen koristetta. Kuusi oli äiti Nina Simolan mukaan pystytetty jo kuukausi sitten.