Ihmeitä tekevä tunti

0

Oi-joi, kun onkin hyvä olo. Kyllä sen huomaa kehossa ja mielessä, että elämään tuli taas ylimääräinen tunti lisää. Päätin tänä vuonna ottaa siitä kaiken tehon irti. Niinpä nukuin ensin univelat pois, luin aamun lehdet viimeistä artikkelia myöten, vein koiran ekstrapitkälle lenkille, otin päiväunet ja lopuksi kiersin vielä maapallon ympäri. Tunnissa tosiaan ehtii vaikka mitä, kun pistää ison vaihteen silmään.

Keväällä onkin sitten hiukan kinkkisempi tilanne. Pahoin pelkään, että univelan määrä kasvaa, koira saa seistä jalat ristissä eteisessä, lehdet jäädä laatikkoon, päiväunet ottamatta eikä ylimääräisestä reissusta kannata haaveillakaan.

Eli se siitä ihmeitä tekevästä tunnista.

Joka ainoa syksy ja kevät lähes kaikissa kodeissa ihmetellään samaa: miksei tätä järjetöntä kellojen kääntelemistä saada loppumaan. Tutkimusten mukaan ihmisen keho kärsii etenkin keväisin menetetystä tunnista, jos ei muuten, niin ainakin univajeen muodossa. Joillekin oireet ovat huomattavasti vakavammat.

Suomessa kesäaikahärdelli alkoi vuonna 1981, ja siitä lähtien asiasta on käyty myös keskustelua. Hyvistä yrityksistä huolimatta kesäaika ja kellojen siirtely ei lopu. Kansalla olisi kyllä tahtoa, mutta päättäjillä ei ole kykyä tehdä päätöksiä.

Viimeisin ja ehkä vakavin yritys oli muutama vuosi sitten, kun Suomessa tehdyn kansalaisaloitteen ansiosta asia eteni aina EU:n päätöksentekokoneistoon saakka. Maaliskuussa 2019 EU-parlamentti äänesti, että kesäajasta luovutaan. Parlamentin mietinnössä esitettiin, että viimeinen kellojen siirto tapahtuisi vuonna 2021.

Mutta, asioilla on aina muttansa, ja tässä sitä edelleen siirrellään.

Vaikka parlamentti näyttikin vihreää valoa asialle, se ei yksin vielä riitä. Jotta direktiivi voi astua voimaan, myös EU-neuvoston pitää käsitellä se ja päättää siitä yhdessä parlamentin kanssa. Asian eteneminen neuvostoon saakka vaatisi taas, että kaikki jäsenmaat muodostavat oman kantansa kesäajasta luopumisesta. Sitä eivät kaikki ole kuitenkaan tehneet, ja asia on jäänyt roikkumaan.

Suomessa kansalaiset pääsivät kertomaan mielipiteensä joko kesä- tai talviajan puolesta Otakantaa.fi-foorumilla syksyllä 2018. Silloin niukka enemmistö oli sitä mieltä, että talviaika olisi parempi kuin kesäaika.

Tällaisen tavallisen tallaajan näkökulmasta olisi kuitenkin tärkeintä saada päätös aikaiseksi. Päätös siis siitä, että tästä hulluudesta luovuttaisiin.

Kansalaiset ovat jo mielipiteensä kertoneet, nyt olisi päättäjien vuoro.

toimituksen avustaja
Sari Holappa
sari.holappa@avl.fi