Kosken hyvinvointiviikolla pistettiin pehmolelutkin kuntoon

0
Nallesairaalan lääkäreinä toimivat Terttu Mikkola, Ritva Mikkola, Eeva-Liisa Hyytiäinen, Anja Ranta ja Mari Sääksi. Kuva: Enni Lahti

KOSKI. Tällä viikolla Koskella vietetään hyvinvointiviikkoa. Viikon jokaisena päivänä kunnassa järjestetään toimintaa, jonka tarkoituksena on tuoda ihmisiä yhteen. Toimintaa on laidasta laitaan aina kranssikurssista kotieläinten vierailuun palvelukeskuksella.

Hyvinvointiviikko käynnistyi maanantai-iltana Kosken Yhdistystalolla, jossa Kosken MLL-yhdistys, SPR ja Kosken Tl Maaseutunaiset järjestivät iltaperhekahvilan yhteyteen Nallesairaalan. Iltaperhekahvila on avoin paikallisille perheille, ja hyvinvointiviikon kunniaksi lapset saivat tuoda Yhdistystalolle mukanaan pehmolelunsa.

Nallesairaala on Suomen Punaisen Ristin konsepti, jota nähdään usein erilaisissa lasten ja nuorten tapahtumissa.

–Esimerkiksi Kosken Kohauksessa voi nähdä Nallesairaalan, sairaalan nallelääkäri Mari Sääksi kertoi.

Iltaperhekahvilan Nallesairaalan lääkäreistä osa oli terveydenhoitoalalle kouluttautuneita. He auttoivat lapsia pehmonallejen sairauksien ja vammojen hoidossa. Nalleille oli rakennettu omat sairaalasängyt, ja sairaalan varustuksiin kuuluivat stetoskooppi, sideharso, vanupuikot ja kuumemittarit.

Lapset pääsivät osallistumaan lelujensa vammojen paikkauksiin esimerkiksi käärimällä nallen jalan ympärille siteen tai mittaamalla siltä kuumeen lääkärien avustuksella.

Viljami Virta oli tuonut paikalle pehmokoiransa, joka vaati kipeästi hoitoa kipeytyneeseen tassuunsa.

–Koiralla on jalka kipeä ja siihen laitettiin side, Viljami totesi.

Hän avusti lääkäriä sitomaan pehmolelunsa jalan ja pian se oli kuin uusi.

Potilaita riitti erityisesti hammaslääkärin tuoliin miltei jonoksi asti. Hammaslääkärin vastaanotolla lapset saivat toimia nallejensa tukihenkilöinä, kun hammaslääkäri Eeva-Liisa Hyytiäinen opasti heitä pesemään pehmoeläinten hampaat oikeaoppiseen tapaan.

–Kun nallen hampaat on hoidettu, lapsi saa palkaksi hammastahnatuubin, Hyytiäinen kertoi.

Myös muiden toimenpiteiden jälkeen lapset saivat tarran, joka kertoi ansiokkaasta nallen tukemisesta. Jos omaa nalle ei kaivannut terveydenhoidollista apua, löytyi hammaslääkärin odotusaulasta kasapäin nalleja, joista jokainen löysi itselleen oman autettavansa.

Nallesairaalan lisäksi Iltaperhekahvilassa tarjoiltiin maaseutunaisten valmistamaa iltapuuroa, kakkua ja kahvia sekä vanhempien kesken jutustelua. Lapset saivat vapaasti leikkiä Nallesairaalan ohessa, ja teemaan sopivien nallesatujen kertomisesta vastasi Maila Anttila.
Enni Lahti