Kosken joulukaupalla on juhlavuosi

0
Eeva Mäkynen-Nurmi esitteli Terttu Rauniolle villasukkia. Taustalla Synnöve Witka. (Kuva: Asko virtanen)

KOSKI. Keskiviikkona ovensa avanneella Kosken joulukaupalla on juhlavuosi. Jouluista kauppaa on käyty jo 25 vuotta. Joulukauppaa pitää kolme käsityöhenkistä naista: Eeva Mäkynen-Nurmi, Synnöve Witka ja Leena Saloranta.

Kosken joulukauppa on kunnianosoitus paitsi käden taidoille, myös lähituotteille. Niin asiakkaat kuin tuotteetkin tulevat Koskelta tai lähiseudulta. Tunnetuin tuote on villasukat.

–Villasukkia löytyy joka lähtöön, paikallisia ja käsintehtyjä, Eeva Mäkynen-Nurmi kertoo.

Villasukkien lisäksi suosittuja ovat myös leivonnaiset. Reaktiona levottomaan maailmanpoliittiseen tilanteeseen myynnissä on nyt taas suomineitonuket, joita tehtiin alunperin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kosken joulukaupan alku ei kuitenkaan ole jouluinen vaan kesäinen.

–Tämä sai alkunsa kesäkauppana, kun Leena Saloranta lopetti oman kauppansa Poppanapirtin ja mietti että jotain pitäisi tehdä. Perustettiin sitten vuonna 1997 Kosken käsintekijät ry, Mäkynen-Nurmi kertoo.

Kesäkaupan hyvä vastaanotto sai jatkamaan toimintaa myös joulunaikaan. Paikka on vaihtunut useaan kertaan, mutta nykyinen paikka vanhalla huoltoasemalla on niin keskeinen, ettei paljon parempaa voi toivoa.

Kosken joulukauppa avoinna jouluaattoon asti arkisin klo 10-18, lauantaisin klo 10-14 ja sunnuntaisin klo 11-15. Itsenäisyyspäivänä suljettu.