Oripäässä ratkotaan varhaiskasvatuksen resurssipulaa – ”Lasten turvallisuus vaarantuu, kun työntekijöitä on sidottuna keittiötehtäviin”

0
Päiväkoti Kultasiivessä on ensi vuoden alusta alkaen vain alle 3-vuotiaita lapsia. Suuremmat lapset siirtyvät väliaikaisesti kunnantalon luokka- ja pienluokkatilaan.

ORIPÄÄ. Päiväkoti Kultasiiven henkilöstö on ilmoittanut, että päiväkodin lapsimäärä ylittää varhaiskasvatuslaissa mainitut raja-arvot. Oripään varhaiskasvatuspäällikkö Henri Ojala kertoo kunnan ryhtyneen toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.

Parhaillaan Oripäässä käsitellään seitsemää uutta varhaiskasvatushakemusta. Niistä kuusi koskee alle kolmivuotiaan varhaiskasvatuspaikkaa.

Ilmiötä selittää hintojen nouseminen, mikä kiristää perheiden taloutta ja pakottaa pienimpienkin lasten vanhempia palaamaan töihin. Perheiden onneksi työllisyystilanne on hyvä, mutta päiväkodeissa pienokaiset vaativat enemmän hoitajia kuin suuremmat lapset.

Ojala arvelee ”positiivisen ongelman” kestävän pitkään, sillä lapsimäärän kasvu jatkunee Oripäässä.

Uusia toimia


Sivistyslautakunta päätti helpottaa ruuhkaa tilajärjestelyin sekä palkkaamalla lisää henkilökuntaa.

Kultasiipi jää vuoden 2023 alusta alkaen alle kolmivuotiaiden lasten ryhmäksi. Siellä tulee olemaan 12 lasta.

Kultasiiven 3–4-vuotiaat siirtyvät ensi vuoden alussa kunnantalon luokka- sekä pienluokkatilaan. Näillä näkymin kunnantalon tiloihin tulee 16 lasta. Tilajärjestely on voimassa heinäkuun loppuun asti.

Henkilöstötilanteen helpottamiseksi sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle, että hallitus perustaa määräaikaisen varhaiskasvatuksen lastenhoitajan toimen ajalle 2.1.–31.7.2023 sekä toistaiseksi voimassa olevan ryhmäavustajan toimen. Lastenhoitaja tulee työskentelemään kunnantalon tiloihin perustettavassa uudessa 3–4-vuotiaiden ryhmässä.

Tulevan ryhmäavustajan tehtäviin kuuluu varhaiskasvatuksen aamu- ja välipalojen valmistaminen sekä tiskaus. Muina aikoina ryhmäavustaja avustaa varhaiskasvatuksen henkilöstöä.

Päiväkodin työntekijöiden mukaan lapsiryhmän turvallisuus vaarantuu, kun osa työntekijöistä on nykyisellään sidottuna keittiötehtäviin. Lisäksi ruoan valmistus ja tiskaus kuormittavat työntekijöitä jo muutenkin raskaassa työssä.

Ryhmis rivitaloon


Tarvitaanko Oripäähän peräti uusi päiväkoti?

Henri Ojala toteaa, että ennen pitkää sellainenkin tulee todennäköisesti harkittavaksi, mutta vielä uudelle päiväkodille ei ole akuuttia tarvetta.

Lisätilaa on kohtapuolin luvassa koulun lähistöltä remontoitavista rivitalohuoneistoista. Näin järjestynee uudet tilat ryhmäperhepäivähoidon ryhmälle.