Päivänpaistetta

0

Rahvaan Ruuneperi Vexi Salmi sanoitti ja kansantaiteilija Irwin Goodman sävelsi ja tulkitsi Joutsenon Konnunsuota tutuksi tehneen kappaleen reteällä 1970-luvulla.

Hämeenlinnan kaksikon hengentuotos Konnunsuon pikku Kaisa edustaa samaa taattua linjaa kuin samojen tekijöiden Lievestuoreen Liisa ja Pyhämaan Paula. Kotiseutuaiheisia biisejä tasapuolisesti idästä, keskeltä ja lännestä. Antti Hammarberg ja Veikko Salmi ovat jo manan majoilla, mutta laulut elävät.

Konnunsuollakaan ei ole enää valtion ylläpitämää karua täysihoitolaitosta, josta kappale kertoo. Vanhan keskusvankilan historiallisissa tiloissa on jo kymmenen vuotta toiminut Joutsenon vastaanottokeskus. Turun vaikuttavalle Kakolanmäelle keksittiin sentään muuta käyttöä ja funikulaari.

Mitä olisi kaukainen Konnunsuo ilman laajaa suota, jota monet lain väärälle puolelle hairahtuneet kansalaiset ovat vuosikymmenten saatossa kuokkineet ja maan ruokahuoltoa turvanneet. Joku saattaisi pitää sitä tänä päivänä mitä luontevimpana ennallistamiskohteena.

Konnunsuolle kaavaillaan kuitenkin muuta käyttöä. Jos aikeet käyvät toteen, suolle rakentuu lähivuosina mittava aurinkovoimala, jonka teholla tuotettaisiin sähköä 150 000 kerrostalokaksion tarpeisiin. Näinä sumppuraisina päivinä ei ihan uskoisi, että moinen teho auringolla on. Niin ovat insinöörit silti laskeneet.

Aurinkopuisto korvaa sitä, ettei itäiseen Suomeen oikein sovi rakentaa tuulivoimaloita. No, ei niitä oikein mahdu Varsinais-Suomeenkaan. Nyt on kuitenkin huomattu, että Konnunsuolle pystytettävä aurinkovoimala häiritsee lintuja.

Yksi häiriön kohteeksi johtuvista lintulajeista on kuulemma niin äärimmäisen uhanalainen, etteivät sen nimeä voi julkistaa sen enempää lintutieteilijät kuin viranomaisetkaan. Tuollaisen lajin siivenisku on epäilemättä tiukka vastus aurinkovoimala-ajatuksille.

Lähtökohtaisesti kaikki ovat aina vankasti uusiutuvan energian kannalla, mutta sitten tulee iso mutta. Aina se jotain elollista häiritsee, kun kuokka eloperäiseen maahan survaistaan.

Tuskin kotoisen laajalta Auranmaaltakaan löytyy niin syrjäistä suota, joutomaata ja turhapuroa, jossa aurinkopuisto ei haittaa jollekin tuottaisi. Tuulimyllyistä puhumattakaan.

Pulman ratkaisuksi ei täysin kelpaa sekään, että myllyt ja puistot rakennettaisiin naapurin puolelle, kuten tie, oja tai voimalinja.

Jorma Kaarto
toimittaja evp.
jtkaarto@gmail.com