Pöytyällä mietitään kunnan kiinteistöjen tulevaisuutta

0
Yläneen kunnantalossa on tuhat neliötä. Kunta suunnittelee sen myymistä kokonaan tai osina. Teija Lehtonen ja Ismo Stenholm kyläyhdistyksestä eivät suunnitelmista pidä. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ. Pöytyällä pohditaan parhaillaan, mitä tehdä kunnan kiinteistöille. Osa on vajaakäytössä, osa kokonaan ilman käyttöä. Lisäksi terveyskeskuskuntayhtymän kiinteistöt siirtyvät kunnan omistukseen vuodenvaihteessa. Hyvinvointialue vuokraa kiinteistöt kolmeksi vuodeksi, mutta sen jälkeen niiden tulevaisuus on hämärän peitossa.

Pöytyän toimitila- ja kiinteistötoimikunta käsitteli toimitila- ja kiinteistöstrategiaa maanantaina. Strategia jäi vielä pöydälle ja siihen palataan ensi tiistaina. Kunnanhallituksen on määrä käsitellä strategiaa 14.11. ja valtuuston 28.11.

Strategiassa kunnan kiinteistöt on jaettu pidettäviin, sellaisiin joista luovutaan, jatkoselvitystä edellyttäviin, purettaviin sekä kiinteistöihin, jotka pidetään, mutta joita ei kehitetä.

Myyntilistalla ovat vanhat koulut: Heikinsuon, Karinaisten ja Karhunojan koulut sekä Yläneen esikoulu. Pidettäviä, mutta ei kehitettäviä ovat Kakarlampi, maauimala, Kaunisranta, Leiriranta sekä Yläneen Otsolan urheilukentän varasto.

Jatkoselvityksiä vaativat kiinteistöt ovat kunnan Riihikosken toimipiste, Kaulanperän koulu, Luontokapinetti sekä Yläneen vanha kunnantalo.

Riihikosken toimipisteen tilanne tulee ajankohtaiseksi vasta kolmen vuoden päästä. Siihen saakka rakennus on vuokrattuna hyvinvointialueelle, sillä se on sosiaalitoimen käytössä.

Lisää käyttöä Luontokapinetille

Eniten mielenkiintoa kohdistuu Yläneen vanhaan kunnantaloon ja Luontokapinettiin. Luontokapinetti on tarkoitus pitää ja keskittää sinne alueen yhdistysten ja kunnan tilantarpeet. Luontokapinetista tehdään kehittämissuunnitelma ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Strategian mukaan kehitettävää on, sillä päärakennuksen käyttöaste arvioidaan heikoksi. Vuodessa on noin 3500 kävijää, joista suurin osa koululaisia. Nuorisotila Kalliolalla on melko vähän käyttöä ja Soppalan rakennus on satunnaisesti käytössä.

Yläneen vanhasta kunnantalosta on tarkoitus luopua. Tuhatneliöisestä rakennuksesta on vuokrattu noin 70 neliötä. Rakennuksessa on tiloja muun muassa Himolan teatterilla. Vanhassa valtuustosalissa on jumppia ja teatteriharjoituksia. Torikauppiaat käyttävät rakennuksen vessoja.

Kunnan tarkoituksena on joko myydä kiinteistö sellaisenaan tai jos ostajaa ei löydy, yhtiöittää rakennus ja myydä se osissa.

–Yläneen kunnantalo on ollut pitkään vajaakäytöllä. Sinnehän suunniteltiin myös päiväkotia, mutta uusi tuli yhtä halvaksi, kunnanjohtaja Mika Joki muistuttaa.

Koska myyntiin?

Siitä, millaisella aikataululla myytävistä kohteista on aikomus luopua, ei ole vielä tietoa.

–Aikataulut tulevat vaihtelemaan. Montaa koulua ei kannata yhtä aikaa myydä, Joki näkee.

Myytäviä kouluja saattaa tulla vielä lisää. Kaulanperän koululle etsitään käyttöä maaliskuun loppuun asti ja jos sellaista ei keksitä, sekin menee myyntiin.

Pidemmällä tähtäimellä kunnalla voi olla yhtiöitettyjä rakennuksia paljonkin, sillä jos kunta vuokraa hyvinvointialueelle kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen kiinteistöjään, sitä varten pitää perustaa kiinteistöyhtiö.

Miten käy kunnan vuokratalojen?

Strategiassa pohditaan myös kunnan omistamien vuokratalojen tulevaisuutta. Pöytyä omistaa suoraan 153 asuinhuoneistoa. Tytäryhteisöillä on 76 huoneistoa. Strategiassa todetaan, että jatkossa vuokratulojen pitää kattaa ylläpito- ja korjauskustannukset.

Tähän asti kunnan vuokra-asunnoilla on ollut sosiaalinen peruste, joka poistuu kun sosiaalipalvelujen järjestäminen siirtyy hyvinvointialueelle.

–Jatkossa kunta siis toimii markkinoilla kilpailutilanteessa, joten vuokrien suuruus tulee määritellä niin, ettei kunnan rooli aiheuta markkinoiden vääristymistä, strategiassa todetaan.

Toisin sanoen kunnan omistamassa vuokra-asunnossa asuminen on jatkossa samanhintaista kuin vastaavassa vapailta markkinoilta vuokrattavassa asunnossa asuminen. Ensi vuoden aikana pohditaan myös sitä, siirretäänkö kunnan vuokra-asunnot kunnan omistaman yhtiön hallintaan.


Adressi kunnantalon puolesta

Yläneen kyläyhdistyksessä vanhan kunnantalon myymistä vastustetaan tiukasti. Kunnantalon myymistä vastaan kerätään adressia, joka on allekirjoitettavissa Yläneen kirjastossa sekä netissä osoitteessa adressit.com.

Luontokapinetista ei ole kyläyhdistyksen puheenjohtajan Ismo Stenholmin mukaan kunnantalon korvaajaksi.

–Luontokapinetti on kaukana ja sen sijainti mäen päällä on huono varsinkin talven liukkailla. Liitoksessa luvattiin, että kaikkia keskuksia kehitetään tasapuolisesti, mutta Ylänettä näivetetään, Stenholm sanoo.

Hän muistuttaa, että jos vanhan kunnantalon kulut ovat noin 20 000 euroa vuodessa, se on kunnan rahoissa pieni summa.

Stenholm myös uumoilee, että jos kunnantalo myydään, loppuu Yläneeltä myös tori, sillä torimyyjät käyttävät vanhan kunnantalon WC-tiloja.