Srk-vaaleissa äänestäneet koskelaisnuoret haluavat kotipyhäkkönsä säilyvän rippikirkkona

0
Jonas Strandén ja Siiri Väinölä tekivät ennakkoäänestyksen edellyttämät paperityöt Tiina Orren ja Tapio Hietalahden neuvoessa.

KOSKI. Koskelainen Siiri Väinölä, 16, ja ypäjäläinen Jonas Strandén, 17, olivat ensimmäiset nuoret äänestäjät Kosken lukiossa keskiviikkona järjestetyssä seurakuntavaalien ennakkoäänestyksessä.

Väinölän mukaan sopivan ehdokkaan löytäminen oli helppoa. Mikäli ehdokas tulee valituksi Salon kirkkovaltuuston ja mahdollisesti -neuvostoon, Väinölä toivoo hänen tekevän voitavansa, jotta lapset ja nuoret pääsevät mukaan seurakunnan toimintaan.

Tärkeänä Väinölä pitää sitäkin, että toimintaa on tarjolla nimenomaan Koskella, eikä esimerkiksi isoskoulutukseen tarvitse lähteä Saloon. Jumalanpalveluksiakaan ei sovi unohtaa. Väinölän mielestä niitä pitäisi olla Kosken kirkossa vähintään joka toinen viikko.

Hän sanoo olevansa luottavainen, että salolaisilla riittää rahkeita panostaa vuodenvaihteesta alkaen uuteen liitosseurakuntaansa, Martinkoskeen.

Tuttuus on tärkeää

Koskelaiset Ilona Laine, 16, sekä Aurora Hämäläinen, 16, toivovat rippikoulua käytävän jatkossakin paikallisten perinteiden mukaisesti.

– Rippileiriryhmät ovat olleet mukavan pieniä, Hämäläinen kehuu.

Hän ja Laine arvioivat, että ripillepääsy kotikirkossa on erittäin tärkeää koskelaisnuorille ja mukavaa olisi, että rippikoulun vetäisi tuttu kotikylän pastori.

Seurakuntaliitoksen myötä Koskella sekä Marttilassa nähtäneen Salosta tulevia työntekijöitä. Laine ja Hämäläinen haluavat tavata seurakunnan toimipisteissä vastedeskin tuttuja kasvoja, jotta kohtaamiset olisivat rentoja ja kaikenlaisista asioista olisi helppo jutella.

Koskelainen Klaara Mattila , 18, pitää tärkeänä, että seurakunta tarjoaa jatkossakin paikallista toimintaa kaikenikäisille. Hän toivottaa uudet kasvot Salon suunnalta tervetulleiksi Koskelle.

– Ei ole väliä, mistä seurakunnan työntekijät tulevat, kunhan he käyvät tutuiksi, Mattila sanoo.

Vihkikysymys saa huomiota

Entäpä samaa sukupuolta olevien vihkimien seurakunnan tiloissa, onko se relevantti kysymys vaaleja silmällä pitäen? Valtuutetut kun päättävät ennen muuta taloudesta ja kiinteistöistä.

– Se on relevantti kysymys. Siihen vastaaminen kertoo ehdokkaan halukkuudesta viedä asioita eteenpäin ja myös hänen kyvystään ymmärtää ihmisiä, Jonas Strandén pohtii.

Siiri Väinölä vakuuttaa olevansa samaa mieltä.

– Kysymykseen vastaaminen kertoo ehdokkaasta sen, että hän on oikeasti kiinnostunut kaikista asioista, eikä hän ole keskittänyt ajatuksiaan vain tiettyihin ikäryhmiin tai tietynlaiseen sukupuoliajatteluun.

Ilona Laine ja Aurora Hämäläinen puolestaan tuumaavat, ettei kysymyksellä ole suurta merkitystä. Heidän mielestään kukin saa toimia oman vakaumuksensa mukaisesti.

Ennakkoäänestyspisteen vaalivirkailijat diakoni Tiina Orre ja kirkkoherra Tapio Hietalahti huomasivat nuorten pohtineen vaaleissa esille tulleita asioita huolella.

Samaa sukupuolta olevien vihkiminen ei ole Hietalahden mukaan järin relevantti kysymys valtuuston perustyön kannalta, mutta kirkkoneuvostoon pääsevien kohdalla sillä voi olla merkitystä. Neuvosto valitsee esimerkiksi seurakunnan työntekijät kirkkoherraa lukuun ottamatta. Samaa sukupuolta olevien vihkiminen voi hyvinkin nousta esille rekrytoinneissa.

Lisäksi seurakuntien luottamushenkilöt valitsevat edustajansa kirkolliskokoukseen, joka tulee päättämään kirkon kannan samaa sukupuolta olevien vihkimiseen.

Keskittämistä tulee miettiä

Kirkkoherra Hietalahti tarkasti äänestämään tulleiden entisten rippikoululaistensa passeja ja henkilökortteja haikein mielin. Työ Martinkosken kirkkoherrana lähenee loppuaan ja edessä on pastorin tehtävät Salon seurakunnassa. Siitä kirkkoherra on tyytyväinen, että seurakunnan hallintoon tulee leveämmät entistä hartiat.

Keskeinen kysymys ehdokkaille olisi Hietalahden mukaan se, kuinka suuriin yksiköihin seurakuntia tulee jatkossa keskittää. Hänen mielestään hallintokoneisto ei saisi paisua niin massiiviseksi, että ruohonjuuritason toiminta jäisi sen jalkoihin.

Orre ja Hietalahti kirjasivat parisenkymmentä ennakkoäänestystä reilun puolen tunnin aikana. Molemmat pitivät tahtia hyvänä ja niin sen on syytä ollakin.

– Ennakkoäänestyksen merkitys tulee korostumaan Koskella ja Marttilassa, kun varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain Salon kirkossa. Tulevana lauantaina pääsee äänestämään Kosken ja Marttilan srk-taloilla kello 9–18. Marttilan srk-talolla voi äänestää myös tänään perjantaina kello 9–18, Hietalahti muistuttaa.