Enemmän käyttöä kirkoille

0

Kirkkoremontit ovat alkamassa Aurassa, Pöytyällä, Oripäässä ja Koskella. Kirkkojen remontit ovat pienille seurakunnille suuri ponnistus, vaikka niihin avustusta saadaankin. Kirkkojen remontoimiseen liittyy suuria tunteita ja erilaisia mielipiteitä. Jotkut ovat sitä mieltä, että kirkot pitäisi säilyttää mahdollisimman tarkkaan alkuperäisessä asussaan. Toiset taas painottavat, että kirkoista olisi remontoitava entistä monikäyttöisempiä. Rakennusten olisi muututtava niin kuin sanomakin muuttuu ajan mukana.

Talouden realiteetit puhuvat sen puolesta, että kirkoissa järjestetään tulevaisuudessa monia sellaisia toimintoja, jotka nyt pidetään seurakuntataloilla tai muissa kiinteistöissä. Seurakuntien jäsenmäärä vähenee kaiken aikaa ja sitä myötä niiden talous kiristyy. Kirkoista luopuminen on käytännössä mahdotonta, joten myyntilistalle on otettava muut kiinteistöt. Yhteiskunnan pitäisi myös tunnustaa, että kirkot ovat tärkeä osa kulttuuriperintöä ja niiden ylläpidon pitäisi olla nykyistä enemmän koko yhteiskunnan vastuulla.

Kirkkorakennukset voisivat olla paljon nykyistä enemmän muutakin kuin paikkoja, joihin kokoonnutaan jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin. Kirkkoihin voitaisiin kokoontua mitä erilaisimpien asioiden ääressä ja mitä erilaisimmissa tunnelmissa.

Ne, jotka vastustavat kirkkojen monipuolisempaa käyttöä, vaalivat usein ajatusta kirkoista hartauden tyyssijoina. Kristinuskossa on ennen kaikkea kysymys ilosta ja elämästä. Sitä voisi olla kirkkorakennuksissa nykyistä enemmänkin.