Energiasäästöjä tavoitteleva Aura hankkii Cafescoon toisen ilmalämpöpumpun, Kirkonkulman koulun tuleva lämmitysjärjestelmä harkinnassa

0
Lämmitysvaihtoehtoja pohtivan Kari Tuohen mukaan sekä Cafescon talo että Kirkonkulman koulu ovat ikäänsä nähden hyväkuntoisia rakennuksia.

AURA. Tekninen lautakunta tarkasteli torstain kokouksessaan Cafescon talon ja Kirkokulman koulun energiakatselmuksia. Kunnan tekninen johtaja Kari Tuohi kertoo, että molempiin etsitään nykyistä parempia lämmitysmuotoja.

Suorasähkölämmitteisen Cafescon kohdalla asia hoituu Tuohen mukaan sangen suoraviivaisesti. Ensi vuoden aikana sinne hankintaan toinen ilmalämpöpumppu, katossa olevia säteilylämmittimiä uusitaan ja lisäksi talo varustetaan älykkäällä lämmönsäätöjärjestelmällä.

– Sen avulla lämpötilaa pystytään pudottamaan yöajaksi pienemmälle ja nostamaan taas, kun taloa käytetään, Tuohi selittää.

Cafescon lämmitysjärjestelmän päivitys maksaa vajaat 20 000 euroa. Talon varustaminen aurinkopaneeleilla ei ole Tuohen mukaan kannattavaa, sillä katon lappeet osoittavat epäedullisiin suuntiin.

Maalämpö kallein

Kirkonkulman koulun osalta tekninen lautakunta palautti lämmitysjärjestelmän uusimisen uudelleen valmisteltavaksi. Lautakunta pitää keskeisenä kysymyksenä sitä, kuinka kauas tulevaisuuteen opinahjossa riittää oppilaita ja kannattaako taloon investoida.

Kannattavuuslaskelmien perusteella noin 90 000 euroa maksava vesi-ilmalämpöpumppu olisi Kirkonkulman kouluun järkevin lämmönlähde. Nykyisillä energian hinnoilla se maksaisi itsensä takaisin alle viidessä vuodessa.

Lisäksi vesi-ilmalämpöpumpun asennus onnistuisi vaivattomasti ja sen hankintaan voi saada ARA:lta 35 prosentin avustuksen. Siltikin investoinnin loppusumma on suurempi kuin koulun lämmitysjärjestelmän uusimiseen ensi vuodelle varattu 50 000 euroa.

Hankintahinnaltaan kallein lämmitysvaihtoehto Kirkonkulman koululle olisi maalämpö. Se maksaa noin 110 000 euroa, ja takaisinmaksuaika on kuutisen vuotta.

Edullisin vaihtoehto on varustaa jokainen luokka ilmalämpöpumpulla. Yksi pumppu maksaa noin 3 000 euroa. Niitä tarvittaisiin kahdeksan kappaletta. Tuohi tuumii, että ilmalämpöpumput voisivat toimia siten, että niiden rinnalle jäisi nykyinen öljylämmitys.

Hybridi toimii

Sekä ilmalämpöpumput että öljylämmityksen käsittävän hybridiratkaisun myötä ARA:n tukirahat jäisivät uupumaan, sillä ARA tukee ainoastaan hankkeita, joissa öljypolttimesta päästään kokonaan eroon. Tuohi arvioi Kirkonkulman koulun öljykattilalla olevan ainakin 10 vuotta käyttöikää.

Sen puolesta ei ole kiire, joskin opinahjon vuotuinen lämmityskustannus on nousemassa kohonneen öljyn hinnan myötä 40 000 euroon, kun se vielä vuosi sitten oli 20 000 euroa.

Ilmalämpöpumput ja öljypolttimen käsittävälle järjestelmälle olisi ehkä saatavissa tukea Business Finlandilta, mutta tuki ei olisi yhtä hyvä kuin ARA:lta.

Hybridijärjestelmä saattaisi silti olla toimiva. Auran kunnalla on hyviä kokemuksia Tarvasjoentien hallista, jossa olevaa vesi-ilmalämpöpumppua tuetaan öljylämmityksellä kaikkein kylmimpinä aikoina.

Tilhelän kohtalo on auki

Onko Aurassa muita kiinteistöjä, joiden lämmitysjärjestelmä pitäisi uudistaa?

– Kotihoidon ja varhaiskasvatuksen käytössä oleva Tilhelä lämpenee öljyllä, Kari Tuohi vastaa ja lisää Tilhelän päätyvän todennököisesti lähivuosina myyntilistalle, joten sen lämmitysjärjestelmän uusiminen ei ole kunnan kannalta järkevää.

Tilhelälle ei välttämättä ole enää tarvetta, kun kotihoito muuttaa ensi kesän korvalla valmistuvaan uuteen kunnantaloon. Varhaiskasvatuksen tilapula on kuitenkin ratkaistava ennen myyntiä.

– Kaikki Tilhelän tilat jäävät varhaiskasvatuksen käyttöön toistaiseksi, Tuohi täsmentää.

Entäpä kunnan sähkölasku, halpeneeko se keväällä?

Tuohi kertoo, että energiakonsultin tavoitteena on kilpailuttaa talven aikana Auran kunnalle uusi sähkösopimus. Toistaiseksi Aura on Fortumin osittaisen pörssisähkön varassa. Aiemmin kunta osti sähkönsä Karhu Voimalta, joka meni syksyllä konkurssiin.

Aura on pyrkinyt pienentämään energiakulujaan asentamalla ledivaloja niin rakennuksiin kuin katuvalaistukseenkin. Katuvalojen ja ulkovalojen polttoaikoja on lyhennetty. Myös tarpeettoman korkeita sisälämpötiloja on laskettu ja koneellisen ilmanvaihdon käyttöaikoja on tarkistettu.

Kunta ei ole vielä saanut seurantatietoja energiansäästötoimien kustannusvaikutuksista.