Joulunalusaika on kiireistä aikaa myös kotisiivoojalle

0
Janette Niemisen mukaan mahdollisuus nähdä oman työn jäljet ja hyvä asiakaspalaute ovat kotisiivoojan työn parhaita puolia. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ. Kotisiivooja Janette Nieminen elää vuoden kiireisintä aikaa.

–Moni sellainen, joka ei normaalisti käytä siivousapua, tilaa joulusiivouksen. Minulle aika on siis kiireinen, kun vakioasiakkaiden lisäksi on myös joulusiivousasiakkaat hoidettavana, Nieminen kertoo.

Joulu näkyy myös siinä, mitä jouluna siivotaan.

–Jouluna käytetään paljon uunia, joten moni pyytää pesemään sen. Myös saunan siivous on yleinen pyyntö joulusiivouksessa, Nieminen kertoo.

Ei eliittijuttu

Nieminen on koulutukseltaan lähihoitaja, mutta on jo neljä vuotta toiminut siivousalan yrittäjänä. Pääasiassa hän tekee kotisiivouksia.

Ala tuntuisi olevan kasvussa, sillä neljä vuotta sitten Niemisen aloittaessa alalla oli vähemmän kilpailua kuin nykyään.

Yrittämisessä kiehtoo mahdollisuus rakentaa työaikansa itse.

–Myös se on palkitsevaa, että näkee työnsä jäljen ja asiakkaan hyvä palaute pelastaa huononakin päivänä. Siivoojan tärkein tehtävä on auttaa arjen pyörittämisessä, Nieminen summaa.

–Siivoojan käyttäminen ei ole mikään eliittijuttu. Asiakkaat ovat ihan normi kotitalouksia. Kotitalousvähennyksellä on tietysti suuri merkitys, hän sanoo.

Elämäntilanne vaikuttaa

Se, kuinka usein siivoojan toivotaan käyvän, riippuu elämäntilanteesta.

–Harva tilaa siivoojan joka viikko. Lapsiperheissä kaksi kertaa kuussa on yleisin tahti, jos ei ole lapsiperhe niin kerran kuukaudessa.

Asiakkaan toiveiden selvittäminen on tärkeä osa työtä.

–Kun tulee uusi asiakas, teen kartoituskäynnin, missä selvitän toiveet. Kun asiakas tulee tutuksi, ehdotan myös itse, mitä kannattaisi tehdä.

Niemisellä on myös omia näkemyksiä siitä, miten siivous tehdään kunnolla.

–Olen esimerkiksi siinä mielessä vanhanaikainen, että minusta matot kannattaa viedä ulos, vaikka kirjojen mukaan imurointikin riittäisi. Mattojen vienti ulos tekee kuitenkin asunnosta raikkaamman.

Arki sujuvammaksi

Kinisjärvien kotona Riihikoskella Janette Nieminen on siivonnut parisen vuotta.

–Meillä on kolme lasta, joista kaksi alle kouluikäistä ja aika iso talo. Kun miehelleni Karrille tuli kuuden kuukauden työkomennus Helsinkiin, mietimme miten sujuvoittaa arkea, Jenni Kinisjärvi kertoo.

Komennus loppui ajat sitten, mutta siivouksesta ei haluttu luopua.

–Janetten työn jälkeen olemme olleet oikein tyytyväisiä ja meille oli myös tärkeää valita paikallinen toimija.

Nieminen käy Kinisjärvillä siivoamassa kerran kuussa, normaali viikkosiivous tehdään itse. Ennen siivoojan tuloa järjestellään sen verran, että siivooja pääsee siivoamaan.

–Siivous on hyvä arjen apu, Jenni Kinisjärvi summaa.