Matkailu avartaa

0

Lähimatkailulla on se etu puolellaan, ettei avartava vaikutus kohdistu niinkään lompakkoon.

Marraskuinen päivämatka suuntautui Porin Reposaareen ja Kullaan Leineperiin. Molemmat ovat varmasti kesällä parhaimmillaan, mutta kyllä niissä idylleissä kehtaa alkutalvestakin poiketa. Lähtökohtaisesti ei juurikaan kannata mennä sinne, jossa kaikki muut jo ovat.

Satunnaisen matkailijan on kummassakin paikassa kohtalaisen vaikea päästä rahoistaan eroon arkisena talvipäivänä. Noin tuhannen asukkaan Reposaaren kaupunginosassa asiakkaita palvelee yksi kyläkauppa ja yksi lounaspaikka.

Ei niin paljon aikaa sitten Reposaaressa vietettiin eteläisempien alueiden tavoin päivittäin tunnin siestaa, jolloin kauppapaikat pidettiin kiinni. Lienee ollut samaa aikaa, jolloin saaressa toimi Suomen pienin Alko.

Leineperin ruukissa piisaa sesonkipuoteja, mutta tähän vuodenaikaan ne ovat auki lähinnä viikonvaihteisin. Ruukki kuuluu suvella Satakunnan suosituimpiin turistikohteisiin.

Selkämeren ulapan äärellä sijaitsevaa Reposaarta eli Räpsöötä, kuten paikalliset sanovat, pidettiin ennenvanhaan vilkkaine satamineen niin merkittävänä paikkana, että Turun akatemian professori Israel Nesselius ehdotti sitä 1700-luvun alussa Suomen pääkaupungiksi.

Vaikkei Reposaari Turkua syrjäyttänytkään, siellä on kasvanut monta kuuluisuutta: muiden muassa laulaja Eino Grön, painin olympiavoittaja, kansanedustaja Kelpo Gröndahl ja olympiamitalisti, nyrkkeilijä Joni Nyman sekä toimelias liikemies ja laivanvarustaja Werner Hacklin.

Eino Grönillä on edelleen kelpo mökki Reposaaressa, mutta Eikka taitaa viihtyä talvella silti enemmän Floridan golfviheriöillä.

Reposaaressa pidettiin 14 vuotta sitten loma-asuntomessut. Niiden peruina suojaisessa lahdenpoukamassa kelluu kaksi kelluvaa huvilaa, joita ilmeisesti vuokrataan edelleen. Mikä ettei niinkin. Eivät huvilat kelluessaankaan tuuliajolle lähde. Sen verran tukevasti ne ovat Räpsöön laiturissa kiinni.

Kullaan ja Leineperin ruukin suuri poika on Kaarlo ”Kulta-Kalle” Kangasniemi, painonnoston olympiavoittaja Meksikon kisoista 1968 ja ja 17-kertainen ME-mies.

Ruukin kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla alueella seisoo Kangasniemen synnyinkoti, joka avattiin kotimuseona pian 30 vuotta sitten. Sielläpä kimmeltelee Leineperin sepänpojan palkintopytty poikineen.

Jorma Kaarto
toimittaja evp.
jtkaarto@gmail.com