Ministereiden kättely oli kivaa – Salli ja Onni sekä Silja ja Eino viihtyivät erinomaisesti Säätytalossa

0
Eino Holappa ja Onni Anttila sekä Salli Peltola ja Silja Koivisto harjoittelivat kättelemistä Säätytalon edessä ennen omaa sisäänkäyntivuoroaan.

KOSKI, PÖYTYÄ/Yläne, HELSINKI. Keskiviikko oli jännä päivä Kosken Talolan koulun nelosluokkalaisille Salli Peltolalle ja Onni Anttilalle. Jännittävä se oli myös Yläneen yhtenäiskoulun Silja Koivistolle ja Eino Holapalle. Nelikko kun edusti omia kuntiaan lasten valtakunnallisissa itsenäisyyspäiväjuhlissa Säätytalossa Helsingissä. Aivan keskenään he eivät siellä toki olleet, vaan pääministeri Sanna Marinin emännöimiin juhliin osallistui kaikkiaan noin viisisataa lasta, kaksi kymmenvuotiasta jokaisesta Suomen kunnasta.

Säätytalon juhlat aloitettiin Linnankutsujen tapaan kättelyllä. Pääministeri Sanna Marinin lisäksi lapsia olivat vastassa valtiovarainministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä sisäministeri Maria Ohisalo.

Lapset kertoivat toivottaneensa kättelyssä ministereille hyvää itsenäisyyspäivää ja samalla he olivat kiittäneet kutsusta. Onni ja Silja totesivat, että päättäjien tapaaminen oli ollut kivaa. Myös Einon mielestä se oli kivaa, mutta ei kuitenkaan ihan hirveän ihmeelliseltä.

–Se meni tosi nopeasti, eikä siinä paljon ehtinyt mitään puhua, hän totesi.

Ohjelmatoiveet olivat korkealla

Ennen juhlia lasten odotukset olivat korkealla. Onni antoi viidestä pisteestä täydet viisi. Salli oli samoilla linjoilla, mutta Silja sen sijaan arveli ihmispaljouden hiukan häiritsevän häntä. Säätytalon ohjelmatarjontaa oli mietitty kovasti etukäteen. VPK:ta harrastavat Salli ja Onni olivat erityisen kiinnostuneita ensiapuryhmän toiminnasta. Silja puolestaan odotti yleisesti kaikkea ja Eino ruokaa sekä diskoa.

–Minä haluaisin nähdä myös tubettajia ja julkkiksia, Onni vielä täydensi omia haaveitaan.

Jos nelikko olisi voinut itse päättää, Säätytalossa olisi pelattu ainakin jalkapalloa. Salli olisi viihtynyt myös kuntoradalla ja Silja urheillut muuten monipuolisesti. Myös suosikkitubettaja Lakkoa olisi ollut kiva päästä moikkaamaan.

Tulevaisuuden tekijät

Lasten itsenäisyyspäiväjuhlien järjestäjänä toimii valtioneuvoston kanslia yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Lapsiasiavaltuutetun toimiston kanssa. Suomen satavuotisjuhlavuonna aloitettu perinne kantoi tänä vuonna teemaa Tulevaisuuden tekijät. Lapsia oli pyydetty tekemään etukäteen kortti, jossa sai näkyä luonnosta huolehtiminen tai tulevaisuuden taidot, keksinnöt ja saavutukset.

Koskelaiset Onni ja Salli olivat tehneet piirustuksen yhdessä luokkakavereidensa kanssa. Aiheeksi he olivat valinneet puhtaan luonnon, ja kortista löytyikin koivumetsä kukkineen, pururatoineen ja tietenkin roskiksineen.

Silja oli valinnut saman aiheen, ja myös hänen kortistaan löytyi metsä, johon oli heitetty roskia.

–Roskien päälle vedin rastit, että sellaista ei saa tehdä, hän kertoi.

Tulevaisuus näyttäytyy lasten silmin melko leppoisalta, sillä Onnin mukaan asiat tapahtuvat nappia painamalla. Siljan mielestä taas robotit hoitavat jatkossa ihmisten työt, ainakin osittain.

Onnistuneet juhlat

Kaikkiaan lapset pitivät Säätytalon juhlia onnistuneina. Syömiseksi siellä tarjoiltiin pitsaa sekä hod dogeja, ja herkkukulhoista oli saanut käydä kahmimassa popcornia ja irtokarkkeja. Tubettajia siellä ei sen sijaan näkynyt, mutta illan yllätysesiintyjäksi paljastui poplaulaja Robin Packalen, jota oli päästy seuraamaan aivan läheltä.

Sen verran uuvuttavat juhlat olivat, että ihan heti Säätytalolle ei aiottu palata.

–Voisi tällaisiin osallistua toisenkin kerran, mutta ei ehkä vielä ensi vuonna, Eino ja Onni tuumasivat.