Mytologiaa ja jumaltarinoita – Koskelaisvetoinen Ancient Flame julkaisi debyyttialbuminsa

0
Risto Hämäläinen ja Petteri Urmas muodostavat Ancient Flamen biisintekijäkaksikon. Kuva: Juha Lahti

KOSKI. Koskella vallitseva monipuolinen musiikillinen osaaminen on noussut jälleen esiin, sillä Ancient Flame -yhtyeen tuotteliaan parivaljakon Risto Hämäläisen ja Petteri Urmaksen kotipaikka on juuri siellä. Päivätyönään IT-päällikkönä toimiva Hämäläinen ja kiinteistönvälittäjänä monille tutuksi tullut Urmas esittelevät bändin esikoisalbumin Blood Stained the Barren Land myötä luomiskykyään, sillä kaikki levyn kappaleet ovat kaksikon säveltämiä ja sanoittamia.

Bändin vahva, metallipainotteinen, mutta toisaalta melodinen musiikki vie tekstiensä puolesta kuulijan kauas historiaan, aina jopa 6000 vuoden taakse.

–Kappaleiden lyriikat johdattavat sinne, missä on nykyisen kulttuurimme alku. Mytologiaa ja jumaltarinoita. Olen ottanut paljon selvää niistä ja opiskellut tätä aihetta. Tämän pohjalta on näitä tekstejä sitten syntynyt, Risto Hämäläinen kertoo.

Hämäläinen on Ancient Flamen perustajajäseniä. Petteri Urmas puolestaan on hypännyt mukaan vähän myöhemmin.

–Tutustuimme Riston kanssa paremmin ollessamme samaan aikaan Kosken kunnanvaltuustossa. Vuonna 2019 lähdin mukaan tähän kokoonpanoon. Bändi oli jo hyvässä iskussa ja tulin vähän niin kuin valmiiseen pöytään, ja biisien teossa jatkoin yhtyeen hyväksi havaitsemalla linjalla, Urmas sanoo.

Albumi kotikonstein

Sekä Hämäläinen että Urmas ovat jo kokeneita kettuja musiikkikentällä. Hämäläinen esimerkiksi oli 2000-luvun puolivälin aikaan seitsemän vuotta ruotsalaisen, sinfonista metallia esittävän Therion-bändin kiertuekokoonpanossa, jolloin maailman eri kolkkien isotkin esiintymisareenat tulivat tutuiksi. Petteri Urmaksen aikaisempiin kokoonpanoihin kuuluvat ainakin marttilalaiskoskelainen Citadel, sekä myöhemmin turkulainen Nightmare Enemy. Varsinkin Risto Hämäläisen Therion-aikakaudesta on Ancient Flamen musiikkiin tullut vaikutteita. Mutta miten uudet kappaleet syntyvät?

–Minulla uusi kappale lähtee aika usein kitarariffistä liikkeelle. Siitä sitten alkaa biisi kehittyä, ja siihen tulee laulu- tai instrumenttimelodia ja muut osat samalla metodilla, kunnes runko on valmis. Jossakin biisissä taidetaan mennä e-osaan asti, Hämäläinen pohtii.

Petteri Urmaksen biisintekoprosessi taas eroaa Hämäläisen tavasta toimia.

–Päässäni pohdin ja kuulen aika pitkälle valmiiksi asti kappaleen kokonaisuutena, ja siitä alan sitten sitä kirjoittaa, Urmas sanoo.

Blood Stained the Barren Land -albumin syntyprosessi oli pitkä, noin 13 kuukautta. Ulkopuolisessa studiossa ei äänitys- ja miksausvaiheessa käyty.

–Kaikki äänitykset on tehty minun ja Petterin laadukkaissa kotistudioissa sekä treenikämpällä. Ainoastaan masterointi on tehty ulkopuolisen tahon toimesta, Hämäläinen kertoo.

Videomateriaalia luvassa

Nyt, kun Ancient Flame on saanut debyyttialbumin valmiiksi ja julkaistuksi, niin bändi on keskittynyt keikkasetin hiomiseen.

–Keikoille olisi mukava päästä. Toisaalta tämä musiikkityyli ja tämän kokoinen bändi ei ole kovin helppo yhdistelmä. Se vaatii oikeanlaisen esiintymispaikan- ja tilanteen. Ehkä parhaita juttuja olisivat lämppärikeikat ja pienet festarit, Petteri Urmas kertoo.

Haastattelutuokion jälkeen Hämäläinen ja Urmas olivat lähdössä Turkuun Runosmäkeen treenikämpälle, jossa muiden bändin jäsenten kanssa he valmistelevat tilaa musiikkivideoiden kuvauksia varten.

–Myös videomateriaali tulee olemaan omaa tuotantoa, ja tulemme sen viimeistelemään itse, Risto Hämäläinen paljastaa.
Juha Lahti


ANCIENT FLAME

Markku Vanhanen – basso, taustalaulu
Juha-Pekka Ruohonen – rummut
Risto Hämäläinen – kitarat, ohjelmointi, taustalaulu
Kimmo Lukkarila – kitarat
Kirsimarja Alonen – laulu
Petteri Urmas – laulu, kosketinsoittimet