Naava ja Kääpäkuningatar johdattavat haltioitumaan metsästä

0
Iida Ojanperän Marttilan kirjastoon pystyttämä näyttely on kunnianosoitus metsille.

MARTTILA, LIETO/Tarvasjoki. Sympaattiset haltiahahmot Naava ja Kääpä suojelevat kuvataiteilija Iida Ojanperän Marttilan kirjastoon pystyttämää Haltioitumista metsän äärellä -näyttelyä. Ojanperän mukaan luonto ja erityisesti metsien muotokieli ovat auttaneet häntä loihtimaan nämä haltiaolennot esiin. Näyttelyn nimiteokseen inspiraation antoi Tarvasjoen Suurilan metsistä löytyneet sarvet.

–Näyttely on kunnianosoitus metsien ja niissä elävien olentojen olemassaololle. Metsät ovat täynnä loputonta kauneutta, iloa ja voimaa, taiteilija sanoo.

Luonnossa kulkeminen ja metsät ovat olleet Ojanperän sydäntä lähellä lapsuudesta asti. Hän kertoo vanhempiensa vieneen heitä lapsia metsäretkille ja istuttaneen lapsiensa syntymän kunniaksi puun.

–Metsässä parasta on puut, hiljaisuus ja rauha. Metsässä on aina jotain ihmeteltävää, Ojanperä toteaa.

Myös piirtäminen on ollut Ojanperälle jo alle kouluikäisestä tärkeää. Mustepiirroksiin hän sai kipinän sarjakuvataitelijoita seuraamalla. Oma tyyli taiteilijana on vahvistunut kokeilemalla eri tekniikoita ja työskentelemällä intensiivisesti.

Naava ja Kääpäkuningatar kutsuvat haltioitumaan luonnosta.

MUSTEPIIRROKSIEN piirtämisen ohella Ojanperä myös runoilee ja luo sekatekniikalla haltiahahmoja.

–Teos kertoo sen, mikä tekniikka sille sopii. Toinen teos tulee ulos runona, toinen maalauksena tai piirroksena, monipuolinen taiteilija miettii.

Ojanperän mukaan luovuudelle täytyy antaa tilaa nousta luonnollisesti pintaan, siksi hiljaisuudella on hänelle valtava merkitys taiteen tekemisessä. Muutettuaan Tarvasjoelle puoli vuotta sitten hän onkin saanut nauttia hiljaisuudesta. Ympäröivät metsät eivät pelota Ojanperää pimeäänkään aikaan, vaan hän kulkee lähimetsissä otsalampun valossa. Metsästä löytämänsä sarvet hän kokee metsän tervetulotoivotukseksi.

Ojanperän toive on, että muutkin haltioituisivat metsistä ja kulkisivat niissä luontoa kunnioittaen. Tätä hän pyrkii edistämään myös taiteellaan kuljettaessaan katsojat luonnon ilmiömaailmojen äärelle.

Ojanperän teoksia on aiemmin nähty useissa eri näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Hänen runojaan on julkaistu myös italiaksi. Marttilan kirjastossa esillä olevaa näyttelyä katsomassa käyvillä on mahdollisuus osallistua taiteilijan seuraavaan koosteteoksen luomiseen. Eipä kuitenkaan paljasteta siitä tässä sen enempää, kuin että metsä siinäkin on aiheena.

Haltioitumista metsän äärellä -näyttely Marttilan kirjastossa 31.12.2022 asti.