Pöytyän nuorisotiloilla vähän kävijöitä

0
Zinna Koivukangas ja Hertta Toivonen sekä Mianda Ansaranta ja Neea Rautiainen ovat hiljakkoin löytäneet nuorisotilatoiminnan.

PÖYTYÄ. Nuorisotilojen tilanne pohdituttaa Pöytyällä. Nuorisotilatoiminta on koronarajoitusten jälkeen lähtenyt nihkeästi käyntiin ja kävijämäärät ovat pudonneet. Toisaalta samalla on kritisoitu, että tilat ovat liian harvoin auki. Lokakuussa kunta teki nuorisolle kyselyn nuorisotilojen aukioloajoista ja toiminnan sisällöstä. Kyselyn perusteella on kulttuurisihteeri Taina Myllysen mukaan vaikea tehdä johtopäätöksiä, sillä kyselyyn vastasi niin pieni osuus nuorista.

Nuoriso-ohjaaja Jere Lintulan mukaan Pöytyän nuorisotiloista Riihikoskella on ollut aktiivisinta, Yläneen nuokkarilla puolestaan alkoi käydä nuoria vasta muutama viikko sitten. Lintula kiittää Yläneen SPR:ää nuokkarin toiminnan aktivoitumisesta. Hän lupailee yhteistyötä ja teemailtoja jatkossakin.

–Täällä harrastetaan tosi paljon ja nuorten arki-illat menevät harrastusten parissa, Lintula miettii syitä, miksi nuorisotiloille on koronarajoitusten jälkeen löytänyt entistä harvempi nuori.

Lintula myös uskoo nuorisotilakulttuurin kärsineen koronasta. Pientä elpymistä on kuitenkin viime viikkoina hänen mukaansa ollut havaittavissa. Kyrön nuorisotilallekin oli viime viikolla 10–12-vuotiaiden vuorolle tullut uusia tyttöjä. Kuudesluokkalaisille Zinna Koivukankaalle , Hertta Toivoselle , Mianda Ansarannalle ja Neea Rautiaiselle oli jo muodostunut hyvä kuva nuorisotilatoiminnasta.

–Kivalta vaikuttaa, tytöt sanoivat ja kertoivat leikkineensä nuokkarilla piilosta, tehneensä läksyjä ja puhuneensa salaisuuksia.

Nuokkarille tytöt olivat tulleet kavereiden houkuttelemina. Poikia ei alakoululaisten vuorolla ole syksyn aikana toistaiseksi näkynyt.

–Ehkä niitä ei kiinnosta tai ne ei tiedä tai sitten ne pelkää meitä, tytöt arvelivat.

Lintulakin arvelee, ettei nuorisotilatoiminta kiinnosta kaikkia nuoria, mutta tarvetta hän sille näkee jatkossakin. Lintulan mukaan nuorisotilojen sulkeminen synnyttäisi tyhjiön. Hän ei myöskään usko, että nuorisotilatoiminta olisi aikansa elänyttä. Mutta mikä saisi nuoret taas kiinnostumaan nuorisotiloista?

–Henkilökohtaisesti itse näen nuorisotilat ensisijaisesti nuorten hengailupaikkoina. Aktiviteettejakin pitää olla, mutta ei ylenpalttisesti ettei nuorisotilan ydin hämärtyisi, Lintula miettii.

Yksi ratkaisu voisi olla aukioloaikojen muuttaminen. Lintulan mukaan kyselyssä toivottiin myöhempiä aukioloaikoja. Hän on myös ajatellut jalkautua kouluille kertomaan nuorisotilatoiminnasta.

Pöytyän yhteisöllisyyslautakunnassa on keskusteltu nuorisotilojen tilanteesta pohtien muun muassa kustannuksia, aukioloaikoja ja vaihtoehtoisia toimintamalleja. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tehty vielä mitään päätöksiä toiminnan jatkosta.


Nuorisotilojen aukioloajat

Kyrön Nuokkari (Elisenvaaran koululla) maanantaisin kello 15–17 (10–12-vuotiaille) ja kello 17–20 (13–17-vuotiaille).

Nuorisotila Kasi (Turuntie, Riihikoski ) tiistaisin kello 15–17 (10–12-vuotiaille) ja kello 17–20 (13–17-vuotiaille) sekä perjantaisin kello 17–19 ja 19–22 Riihikosken yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen valvonnassa.

Nuorisotalo Kalliola (Yläne, Luontokapinetin takana) torstaisin kello 15–17 (10–12-vuotiaille) ja kello 17–20 (13–17-vuotiaille).